Girona avançarà el pagament a proveïdors i allargarà els terminis de pagament d'impostos

El bus urbà va registrar un 92% menys d'usuaris durant el primer feiner amb les restriccions

Els usuaris del transport públic a la ciutat han disminuït notablement
Els usuaris del transport públic a la ciutat han disminuït notablement | ACN.
NacióGirona
18 de març del 2020
Actualitzat a les 11:51h
L'Ajuntament de Girona avançarà el pagament als proveïdors del consistori, que actualment està en 30 dies de mitjana i així garantir la liquiditat de les empreses. A més, també s'abonaran taxes i serveis durant el període d'excepcionalitat, com ara la matrícula de les escoles bressol o la taxa d'ocupació de la via pública (els bars i restaurants no hauran de pagar per les seves terrasses mentre estiguin tancades).

La batllessa de Girona, Marta Madrenas, ha avisat que aquestes peticions es començaran a tramitar quan s'acabi el període excepcional i l'Ajuntament estigui a ple rendiment. Per altra banda, durant el primer dia feiner els autobusos urbans van registrar un 92% menys d'usuaris respecte als d'un laborable habitual.

Per altra banda, el consistori ha anunciat que exonerarà i abonarà alguns pagaments de serveis i taxes mentre duri l'episodi d'excepcionalitat a la ciutat. D'aquesta manera, els bars i restaurants no hauran de pagar la taxa d'ocupació de la via urbana per les terrasses. A més, els marxants que no tinguin una parada de menjar tampoc hauran de pagar la quota i també els usuaris de diverses activitats municipals rebran un abonament. Els pares que portin els nens a les llars d'infants tampoc hauran de pagar la part proporcional a la matrícula.

De tota manera, els procediments d'exoneració i abonament no es faran de forma instantània, sinó que l'alcaldessa ha avisat que ho tiraran endavant una vegada s'acabi l'estat d'alarma i l'Ajuntament disposi de tots els recursos humans.

Per altra banda, també s'allarguen els terminis per a pagar els impostos. L'inici de la campanya seguirà essent el 5 d'abril, però en comptes de finalitzar el 5 de juny, els ciutadans podran pagar els impostos fins el 5 de setembre. També es canviaran els terminis d'aquells qui pagaven els tributs de forma fraccionada.

Tot aquest conjunt de mesures es tirarà endavant amb el suport de tots els partits polítics amb representació municipal, que aquest dimarts a la tarda s'han reunit de forma telemàtica. A més, el consistori està treballant amb altres ajudes a l'espera de saber com compensaran les administracions catalana i espanyola als empresaris per fer fron a les pèrdues d'aquests dies.

Menys mobilitat durant el primer dia feiner

L'Ajuntament de Girona també ha informat que durant el primer dia feiner els usuaris del transport públic a la ciutat han disminuït notablement. Els busos urbans han tingut un 92% menys de viatgers respecte un dia feiner habitual. Els usuaris de la Girocleta també han caigut de forma important. De fet, tan sols es van registrar 153 viatges, davant dels 2.200 que hi ha de mitjana en un dia feiner.

L’Ajuntament de Girona manté obert el telèfon d’informació ciutadana 972 41 90 10 cada dia, de dilluns a divendres de 08:00 a 18:00, i dissabte i diumenge, de 09:00 a 18:00. per resoldre els dubtes que puguin sorgir. Aquest telèfon va registrar 352 trucades el dilluns, referents sobretot a consultes laborals, de mobilitat, o sobre les activitats permeses. També s’emplaça a la ciutadania a mantenir-se informada sobre les últimes novetats a través dels canals oficials de l’Ajuntament i la Generalitat.