El primer assaig clínic del coronavirus a Catalunya comença a la conca d'Òdena i la zona metropolitana nord

Els resultats s'obtindran d'aquí a 21 dies i 200 persones provaran medicaments emprats per artritis i VIH

Oriol Mitjà, durant la roda de premsa
Oriol Mitjà, durant la roda de premsa | ND
16 de març del 2020
El Departament de Salut engegarà aquest mateix dilluns el primer assaig clínic per frenar la propagació del coronavirus. L'estudi començarà a la conca d'Òdena, aïllada des de dijous al vespre pel brot de coronavirus a l'Hospital d'Igualada, i també a la zona nord de l'àrea metropolitana, en municipis com Badalona, Rubí, Sabadell, Terrassa o Mataró.

L'assaig clínic no permetrà cures individuals a persones infectades sinó que busca minimitzar el seu contagi. Ho farà a través del tractament de persones infectades i també dels seus contactes més propers. Les primeres dades estaran disponibles d'aquí a 21 dies. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha demanat la màxima col·laboració a totes les persones que siguin requerides per participar-hi.

L'investigador principal de l'assaig serà Oriol Mitjà, de l'àrea de malalties infeccioses de l'Hospital dels Germans Trias i Pujol. Es preveu que participin a l'estudi unes 200 persones afectades i l'impacte directe de l'estudi serà de 3.000 persones, ja que s'analitzaran 15 contactes de cada afectat. Als infectats se'ls subministrarà Daunavir, un fàrmac utilitzat normalment per a persones amb VIH.

Pel que fa als contactes, el fàrmac aplicat serà la hidroxicloroquina, normalment aplicada a malalts amb patologies reumatoides o lupus. Si el fàrmac funciona, els contactes estaran protegits del coronavirus durant 21 dies.

Higiene i confinament

A banda de l'impuls de l'estudi, Vergés i Mitjà han insistit en la necessitat d'extremar la higiene per evitar la propagació del virus, així com en el confinament de la població. "És important quedar-se a casa", ha demanat la consellera, mentre que Mitjà qualificava d'"important" el confinament de tota aquella població que no treballi en serveis sanitaris o essencials. Una mesura que, per ara el govern espanyol no ha pres.

La consellera ha esquivat la pregunta sobre les conseqüències que pot tenir no aplicar aquest confinament dràstic però ha demanat "protegir" el sistema català de salut per tenir capacitat d'atendre la crisi del coronavirus i també els malalts que pateixen altres patologies. A banda, Vergés ha assegurat que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, -que ara gestiona les competències de Salut- està informat de l'assaig clínic.

Vergés ha assegurat que l'assaig clínic es farà en un "temps rècord" i s'ha compromès a "trobar la manera" per fer arribar els resultats "a tothom".

L'OMS s'ha interessat en l'assaig clínic pioner a Catalunya i el presentarà en la pròxima reunió telemàtica amb els seus membres. 

El finançament de l'assaig públic és público-privat. A banda del Departament de Salut, hi aporten recursos diversos laboratoris, així com al Fundació de la Lluita contra la Sida de l'Hospital Germans Trias i Pujol. La Fundació Bill & Melissa Gates s'hi ha interessat però encara no ha concretat cap aportació.