1 de 10
coronavirus

Girona suspèn Expojove, ajorna actes i demana fer tràmits per telèfon o Internet pel coronavirus

La batllessa, Marta Madrenas, no sap quants positius hi ha a la ciutat perquè la xifra "tampoc seria real" ja que no es fan totes les proves

Marta Madrenas ha detallat les mesures que es prendran des del consistori per l'alerta del coronavirus. | ACN.
per NacióGirona, Girona | 12 de març de 2020 a les 09:35 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de març de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Girona ajorna tots els concerts a l'Auditori i les obres de teatre programades al Municipal entre aquest dijous i el 26 de març pel coronavirus. Seguint les recomanacions de la Generalitat, també se suspèn el saló Expojove, que s'havia de celebrar a la Fira a finals de mes. A més, tot i que els equipaments estaran oberts, se suspenen els cursos no reglats als centres cívics i, això sí, es tanquen els menjadors socials per a gent gran.

La batllessa, Marta Madrenas, demana a la ciutadania que en comptes d'anar a l'Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC) faci els tràmits per telèfon o Internet. Madrenas admet que no sap quants positius pel coronavirus covid-19 hi ha a la ciutat, perquè de fet la xifra "tampoc seria real" ja que no es fan totes les proves.


Després que Catalunya hagi passat a fase d'alerta per la propagació del coronavirus, l'Ajuntament de Girona ha traslladat a la ciutat les mesures que s'han establert després de la reunió del comitè tècnic del Pla PROCICAT per malalties emergents d'alt risc. El consistori ja va activar ahir el protocol d'emergència per la covid-19, i avui ha tornat a reunir l'equip assessor (format per regidors, caps d'àrea i de secció) que ha concretat exactament què s'ajorna i què se suspèn.

"Davant la dificultat que suposava escollir només una part del públic, s'opta per programar tots aquests espectacles en dates posteriors; i a qui no hi pugui assistir en la nova data, se'ls retornaran els diners", ha concretat Madrenas.


L'Auditori i el Teatre Municipal, però, no són els únics que es veuen afectats per la prohibició. També suposa que a la ciutat es posposi part del Black Music Festival –l'organització ja ha dit que ajorna tot allò previst en els propers quinze dies- i que se'n vegi afectat part del festival de literatura MOT (en concret, l'apartat destinat als joves, que no es farà).

L'Expojove, suspès


Altres actes que directament se suspenen són el campionat de funky que s'havia de celebrar aquest cap de setmana i el saló d'ensenyament Expojove (que estava programat a la Fira de Girona entre els dies 25 i 28 de març, i on assisteixen grups d'estudiants d'arreu del territori).

Pel que fa a actes a la via pública on no s'hi prevegin grans concentracions –per exemple, els que organitzen associacions de veïns- Madrenas ha dit que s'estudiarà cas per cas. "Estem mirant totes les peticions que ens arriben i valorant l'afluència de cadascun per decidir què fer", ha concretat.

Equipaments oberts, cursos cancel·lats

En relació als diferents equipaments municipals, a excepció dels menjadors socials per a gent gran, Marta Madrenas ha dit que "no se'n tancarà cap". Així, els centres cívics, el centre de distribució d'aliments, La Sopa o el centre obert per a joves obriran durant aquests dies.

Això sí, l'alerta pel coronavirus afectarà totes aquelles activitats i cursos no reglats o ocupacionals, que durant aquests dies es cancel·len (per exemple, classes de zumba o cursets de cuina). Sí que hi haurà classes –precisament, perquè són reglades- a l'Escola de Música, a l'EUMES o al Servei Municipal d'Ocupació (SMO).

Pel que fa als equipaments esportius, l'alcaldessa de Girona ha dit que l'Ajuntament no suspendrà els entrenaments. Però que, en tot cas, aquí els diferents clubs i entitats tenen via lliure per decidir fer-ho si així ho consideren.

Mesures per a la gent gran

Madrenas ha explicat que, a l'hora de prendre les mesures, el consistori té clar que la gent gran és un col·lectiu de risc davant possibles contagis de la covid-19. Per això, es tancaran els menjadors socials de Santa Eugènia i el Mercadal –però si cal es duran els àpats a domicili- i també el personal municipal donarà consells i recomanacions a la gent gran que vagi als equipaments (com ara centres cívics).

L'alcaldessa, però, ja els ha adreçat un missatge tant a ells com als qui tenen patologies. "Demanem que limitin els seus moviments; les mesures que adoptem estan destinades a limitar els contactes i a reduir el risc de contagi", ha subratllat Madrenas. "La salut pública és un bé essencial i, per això, preferim actuar amb una mica més d'exigència per evitar que avancin els contagis", ha afegit.

Gestions per telèfon o Internet

L'alcaldessa de Girona també ha demanat als gironins que necessitin anar a l'Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC) que facin les peticions d'informació i els tràmits per telèfon o de manera telemàtica. I de fet, ha dit que el consistori ja està estudiant com reforçar l'atenció telefònica en breu.

I pel que fa als treballadors municipals, el consistori ja els ha donat la consigna que durant aquests quinze dies no assisteixin a cap curs, jornada o trobada que es faci a la ciutat (fins ara, se'ls havia demanat que no ho fessin fora de Girona). L'alcaldessa ha dit que, en cas que la situació vagi a més, el personal municipal és bàsic per mantenir els serveis essencials "i els volem tenir al màxim de preservats possible".

De moment, l'Ajuntament no ha previst que el personal municipal hagi de fer teletreball. "Se'ls han donat consells de prevenció i se'ls ha dit que intensifiquin la neteja", ha concretat l'alcaldessa. Madrenas ja ha dit, però, que el sistema està preparat perquè gairebé 600 persones puguin treballar-hi externament si calgués. I que l'Ajuntament de Girona també ha elaborat plans sobre la manera com caldria actuar en cas que diferents percentatges de treballadors municipals no poguessin anar a la feina.

Suspensions arreu del territori

La sala de concerts de La Mirona de Salt (Gironès) ha estat una de les primeres en suspendre els concerts previstos per aquest cap de setmana. De moment, la nit de Lindy Hop prevista per aquest divendres s'ha anul·lat, així com també el concert de la banda de música urbana 31 FAM que s'havia de fer el dissabte a les deu la nit. El diumenge a dos quarts de set de la tarda hi havia previst el concert de Rels B que s'ha anul·lat. La sala ha afirmat que comunicarà una nova data per als espectacles, quan finalitzin les restriccions. De moment, però, es manté la programació per a la setmana següent. Per altra banda, la part de Mirona Clubs seguirà oberta amb un aforament limitat de 600 persones.

A Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà), els impulsors de l'Interfest han comunicat que ajornaran el festival de música jove. El certamen estava programat per aquest divendres, però els organitzadors han optat per aplaçar-lo davant les recomanacions de Salut sobre el covid-19. Des del festival asseguren que retornaran l'import de l'entrada a tots els que l'havien comprat.

Per la seva banda, l'Ajuntament de Sant Julià de Ramis (Gironès) ha anul·lat totes les activitats grupals de gent gran, així com també els tallers de memòria destinats a persones de la tercera edat.

L'Ajuntament de Begur (Baix Empordà) ha comunicat que anul·la totes les activitats esportives i lúdiques del pavelló i el camp de futbol. A la Selva, Caldes de Malavella també ha anul·lat la Fira de la Terra prevista per aquest cap de setmana i l'Ajuntament de Sant Jaume de Llierca (Garrotxa) ha anul·lat la fira tèxtil de Sant Josep del dissabte 22 de març.

En el cas de Blanes (Selva), el consistori se suma a la suspensió de tots els actes i activitats que tenia previst celebrar durant els propers 15 dies. Així doncs tampoc es farà cap de de les inauguracions, actes institucionals i altres tipus d’esdeveniments tant a la via pública com a l’interior d’equipaments. L'ajuntament recomanarà a les entitats privades que segueixin el mateix procediment i les anul·lin també. Paral·lelament, s’ha posat en marxa el gabinet tècnic assessor per fer el seguiment de les novetats al voltant del coronavirus, preparar mesures de contingència i implementar-les.
Participació