Ple de l'Ajuntament de Girona

L'oposició al ple de Girona tomba la proposta de terrenys del nou Trueta

Acusen JxCat de "fer política" amb dos solars de Domeny on s'ha proposat fer-hi l'hospital

per NacióGirona , Girona, 10 de març de 2020 a les 10:56 |
Representants de CCOO han desplegat pancartes al ple de Girona sobre el nou Trueta. | ACN.
L'oposició en bloc ha acusat l'equip de govern de Girona de "fer política" amb el nou Trueta portant al ple d'aquest dilluns una proposta per a suspendre llicències en dos solars de Domeny on s'ha proposat ubicar-hi l'hospital, dues parcel·les que sumen més de 26.000 m2, la majoria dels quals qualificats com a sòl residencial.

JxCat s'ha quedat sola votant-hi a favor perquè la resta de grups han tombat la proposta, que han qualificat d'"d'oportunista" i d'intent d'"alimentar la confrontació" amb Salt, encara més quan es preveu que aviat la Generalitat faci públic on s'edificarà el nou hospital.

El punt que l'equip de govern de Girona ha portat al ple proposava blindar dos solars de Domeny, que formen part dels terrenys on JxCat vol que s'hi edifiqui el nou hospital Josep Trueta. Es tracta de dues parcel·les de propietat privada, que majoritàriament s'han qualificat com a sòl residencial. La primera suma 13.331,80 m2 i la segona 12.987,14.

El regidor d'Urbanisme, Lluís Martí, ha defensat que JxCat veu "necessari" blindar aquest àmbit, sobretot per tenir "seguretat jurídica" en cas que el Departament de Salut esculli Domeny com a ubicació del nou hospital. Martí ha destacat que la suspensió de llicències no suposa "cap perjudici" per a l'Ajuntament i ha destacat que, si finalment el Trueta va a Salt, la mesura es podria deixar sense efecte de manera automàtica.


"En cap cas, doncs, aquesta suspensió de llicències es planteja amb vigència per a un any", ha dit el regidor d'Urbanisme. I ha subratllat, dirigint-se a la resta de grups: "No veiem cap motiu per votar-hi en contra si allò que es vol és defensar els interessos de ciutat, perquè suposa confirmar que Domeny és l'opció òptima per al nou Trueta".

L'oposició, però, no li ha comprat el seu discurs. De fet, tots els grups han carregat contra JxCat, acusant-lo de "fer política" amb el nou hospital i insistint que allò que ha de marcar la futura ubicació del Trueta han de ser, precisament, criteris tècnics i de qualitat assistencial.


"Maniobra" de darrera hora

El portaveu de Cs, Daniel Pamplona, ha qualificat la suspensió de llicències com una "maniobra" de l'equip de govern per "facilitar" que el Trueta vagi a Domeny. El d'ERC, Quim Ayats, ha dit que els republicans veuen que "no té sentit hipotecar aquests terrenys" i ha qualificat la proposta de JxCat de "cortina de fum". A més, també ha acusat l'equip de govern d'haver "despertat a darrera hora", proposant ara suspendre llicències quan Salut és a punt de fer públic on s'ubicarà l'hospital.

La portaveu del PSC, Sílvia Paneque, ha criticat l'equip de govern de voler impulsar "una política de petit campanar i de confrontació" entre Girona i Salt. La socialista ha defensat que la ubicació de l'hospital ha d'obeir a criteris "tècnics", però en cap cas a una proposta "oportunista" presa a corre-cuita quan "és imminent" que la Generalitat es decanti a favor d'una o altra opció.

Per últim, el portaveu de Guanyem Girona, Lluc Salellas, ha criticat que la proposta de suspendre llicències "és més una operació comunicativa, que no pas real i efectiva". Salellas també ha criticat a l'equip de govern no haver pres cap mesura fins ara, quan fa temps que JxCat va apostar obertament per Domeny. "Ja n'hi ha prou de localismes, volem el millor hospital públic de la demarcació; i per això cal treballar en clau cooperativa i d'àrea urbana", ha dit.

La decisió, en mans de Salut

Abans de la votació, el resultat de la qual ja estava cantat, el regidor d'Urbanisme ha tornat a prendre la paraula per subratllar que JxCat té clar que la decisió sobre el nou Trueta depèn exclusivament de Salut. "La càrrega política li han posat vostès", ha dit Lluís Martí, dirigint-se a l'oposició.

A més, el regidor també ha justificat haver proposat ara la suspensió de llicències perquè, precisament, s'havia aconseguit el compromís que els diferents privats no demanessin cap permís fins a finals del 2019. "No hem estat gens irresponsables", ha subratllat Martí, insistint que s'ha decidit portar a ple la suspensió de llicències veient que el termini per decidir la ubicació del nou Trueta s'allargava.

Altres acords del ple

A més de l'aprovació per unanimitat del primer codi ètic i de bon govern propi de l'Ajuntament, en l'apartat de mocions el ple de Girona ha aprovat donar suport a la moció de la Guanyem Girona sobre la tancada que 25 joves extutelats mantenen a la Universitat de Girona (UdG).

El text, que Guanyem Girona ha entrat d'urgència, insta les diferents administracions a afrontar aquesta "realitat social" i "oferir solucions perquè aquests nois puguin desenvolupar una vida digna". La moció ha tirat endavant amb els dotze vots que sumen Guanyem i el PSC. L'equip de govern de JxCat i ERC s'han abstingut, i Cs hi ha votat en contra.

D'altra banda, el ple també ha aprovat per unanimitat la moció que han presentat les JERC per a declarar la ciutat lliure de racisme. I gràcies al suport de la resta de l'oposició, també ha tirat endavant la moció d'ERC perquè el consistori destini 2 milions d'euros a comprar pisos aquest 2020 i ampliï la borsa municipal d'habitatge (fomentant que els privats en cedeixin per posar-los a lloguer).

L'equip de govern de JxCat hi ha votat en contra, tot justificant que el pressupost per a aquest any ja s'ha aprovat i no hi ha partides disponibles per a incrementar el mig milió d'euros que es destinarà a adquirir habitatge, amb què la moció aprovada pot restar en paper mullat.

 

Participació