Els Cabeçuts i els Cavallets d’Olot sortiran enguany per Corpus al juny

La Comissió de la Faràndula també decideix que es podrà ballar els Cabeçuts i els Cavallets un màxim de tres anys i set anys els Gegants, en comptes dels sis i deu de fins ara

Els Cabeçuts i els Cavallets ballaran amb els Gegants i el Cap de Lligamosques.
Els Cabeçuts i els Cavallets ballaran amb els Gegants i el Cap de Lligamosques. | Martí Albesa.
NacióGarrotxa
10 de març del 2020
Els Cabeçuts i els Cavallets d’Olot sortiran enguany per Corpus. Participaran de la cercavila del dissabte 13 de juny a les set de la tarda i del ball del diumenge 14 a migdia, i acompanyaran els Gegants i el Cap de Lligamosques que, fins al moment, eren els únics a sortir. Aquesta és una de les propostes acordades per la Comissió de la Faràndula que des d’aquest estiu treballa en la revisió del Protocol de la Faràndula Local. L’objectiu d’aquesta novetat és que es redueixin els anys dels balladors però a la vegada es mantingui la qualitat dels balls.

El regidor Agustí Arbòs, acompanyat dels membres de la Comissió de la Faràndula –que hi ha estat treballant aquests últims mesos–, ho va explicar ahir des de l'Ajuntament d'Olot.

Formada per exballadors, historiadors locals, representants de la Comissió de Festes, balladors actuals i l’Ajuntament, la Comissió va començar aquest estiu el procés per a la renovació del Protocol. Després de 13 anys en funcionament s’ha volgut posar al dia aquest documental per tal de facilitar que més olotines i olotins puguin ballar la faràndula local.

Fins ara, el Protocol marcava que una persona podia ballar un màxim de 6 anys els Cabeçuts, 6 anys els Cavallets i 10 anys els Gegants. Ara, amb la renovació del Protocol s’estableix que es podrà ballar els Cabeçuts i Cavallets un màxim de 3 anys i 7 anys els Gegants. Tot i aquesta reducció, els balladors faran 2 actuacions a l’any (Festivitat de Corpus i Festes del Tura), i així es mantindrà la qualitat, ja que cal una certa pràctica perquè hi hagi una bona coordinació i complicitat entre balladors.
 

El regidor Agustí Arbòs acompanyat dels membres de la Comissió de la Faràndula. Foto: @olotuit.


El regidor de Festes i adjunt a Cultura, Agustí Arbós, ha agraït a la Comissió “la feina d’hores i hores de reunions per revisar el Protocol i fer, així, que més persones puguin ballar la faràndula”. La proposta de la Comissió s’ha exposat als diferents grups amb representació a l’Ajuntament d’Olot per tal de portar-la a aprovació del proper plenari de l’Ajuntament d’Olot i que es posi en pràctica aquest Corpus. Aquesta proposta a més s’ha consensuat amb tots els balladors actuals, amb exregidors de Festes i altres persones lligades a la faràndula d’Olot.

Una altra novetat és que s’ha creat una subcomissió que treballarà per trobar balladors per la faràndula dels barris. Aquesta és una necessitat expressada per diferents associacions de veïns, i com a Ajuntament s’ha acordat treballar-hi. Arbós també ha afegit que “continuem treballant en altres temes del Protocol com el fet de trobar fórmules que tinguin en compte els balladors de la faràndula dels barris”.

Actualment una trentena de persones s’encarreguen de fer ballar els Gegants, Cavallets, Cabeçuts i Cap de Lligamosques per Festes del Tura i Corpus. Més de 800 persones en llista d’espera per poder fer ballar la faràndula d’Olot.