​Les farmàcies de Girona es queden sense mascaretes pel brot de coronavirus a Itàlia

El Col·legi de Metges de la província fa una crida a la calma per l'alarma generada

Una de les poques mascaretes que queden a la farmàcia Noguera de Girona
Una de les poques mascaretes que queden a la farmàcia Noguera de Girona | ACN
NacióDigital
26 de febrer del 2020
La preocupació pel brot de coronavirus a Itàlia ha disparat la venda de mascaretes en farmàcies gironines i pràcticament estan esgotades en molts establiments. Fa un mes, els farmacèutics ja van notar un augment de vendes per la preocupació de la comunitat xinesa pel brot del coronavirus originari a la ciutat de Wuhan.

El brot d'aquest virus a Itàlia, però, ha incrementat encara més la demanda de mascaretes per part de la societat gironina. A banda de les mascaretes, els comerços també han anunciat que també s'estan esgotant els gels desinfectants. Per la seva banda, el president del Col·legi de Metges de Girona, Josep Vilaplana, ha fet una crida a la calma i ha recordat que el virus té una taxa de mortalitat similar a una grip estacional.

El temor pel contagi del coronavirus ha exhaurit les existències de mascaretes en moltes de les farmàcies de la ciutat de Girona. Des de fa setmanes que aquests establiments han notat un augment de la demanda d'aquest producte. La farmacèutica Mercè Ciurana ha explicat que tot va començar al voltant del 25 de gener, quan diversos membres de la comunitat xinesa van començar a comprar-ne per "enviar-les al seu país".

Durant les següents setmanes en van seguir demanant, però el pic ha arribat "aquest cap de setmana" coincidint amb l'arribada del brot a Itàlia. Arran dels casos destapats al nord d'aquest país, molts ciutadans han optat per preparar-se per si aquesta malaltia arriba també a terres catalanes i, concretament, a la ciutat de Girona.

De fet, ara mateix els magatzems que en fabriquen tenen molta més demanda de la que poden assumir. "N'estan produint, però no donen l'abast" ha assegurat Ciurana. Al seu establiment arriben en paquets de cinquanta i ara mateix no en tenen cap. Un altre producte que també ha volat durant les darreres setmanes són els gels desinfectants. La situació li recorda a Ciurana a la de fa "un parell o tres d'anys" quan es va propagar la Grip A.

Una situació similar a la de la farmàcia de l'Agustí Simon, qui ha detallat que tot i demanar mascaretes a "diferents majoristes" de medicaments, cap d'ells en tenia. Pel que fa als gels, només els hi queden aquells pots de petit format, els grans s'han anat venent durant les darreres setmanes.

Els metges fan una "crida a la calma"

Davant d'aquest augment de demanda en mascaretes i gels desinfectants, el Col·legi de Metges de Girona (COMG) ha volgut fer una "crida a la calma" de la població. El seu president, Josep Vilaplana, ha destacat que "les mascaretes serveixen per al personal sanitari i per les persones afectades" però que en cap cas "són per a la població en general". Vilaplana ha apuntat que les persones que tenen aquest virus es poden posar una mascareta per evitar que "les seves secrecions –com ara esternuts– no s'expandeixin tant en l'aire".

Per altra banda, Vilaplana ha recordat que "és probable que en les pròximes setmanes" es detecti algun cas de coronavirus a Catalunya, o fins i tot a les comarques gironines. Tot i això, el president del COMG ha anunciat que "les dades de mortalitat" d'aquesta malaltia són "similars a les de la grip estacional".

Per això ha incidit en què "la població en general no ha d'estar preocupada" perquè els principals riscos són per a persones grans, amb immunodeficiències o amb malalties respiratòries molt desenvolupades.

Preus que van dels dos als sis euros

A la farmàcia Noguera, la seva propietària, la Teresa Noguera, ha especificat que els preus de les mascaretes poden oscil·lar "entre els dos i els sis euros". Ara mateix no en tenen de disponibles però estan començant a elaborar una llista a causa de la seva gran demanda. De fet, les mateixes mascaretes que tenien provenien de la Xina i ara "no en poden exportar" perquè les "necessiten per ells". Una situació que els ha portat a buscar nous proveïdors en països com Espanya o Alemanya.

Segons Noguera, en un primer moment les persones d'origen xinès eren les que en compraven més, però des que el brot ha aparegut a Itàlia, "ha estat una bogeria". També ha subratllat que és molt important incidir en la "prevenció" i que cal evitar aquelles situacions "d'alarma". La farmacèutica ha assenyalat que es poden prendre mesures per reforçar el sistema immunològic i que hi ha "diversos productes que hi poden ajudar".