Turisme

La Generalitat destina més de 2,3 M€ a dinamitzar el turisme de la demarcació de Girona

Es van atorgar els ajuts a un total de 8 ens de les comarques del Baix Empordà, La Garrotxa, La Selva, el Pla de l’Estany i el Ripollès

per NacióGarrotxa, Olot | 24 de febrer de 2020 a les 08:44 |
Foto de grup dels assistents a la presentació dels plans de foment del turisme 2019. | @gencat.
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 de febrer de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La demarcació de Girona ha rebut més de 2,3M€ per millorar la competitivitat de les seves destinacions turístiques. Així ho ha explicat a Aitona la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, on ha presentat, juntament amb el director general de Turisme, Octavi Bono, els projectes dels ens locals que l’any passat van rebre ajuts dels plans de foment territorial del turisme. En concret, a la demarcació gironina es van atorgar els ajuts a un total de 8 ens de les comarques del Baix Empordà, La Garrotxa, La Selva, el Pla de l’Estany i el Ripollès.

Aquests diners han de servir per crear o rehabilitar infraestructures i espais turístics; recuperar itineraris; millorar la senyalització o donar suport a algunes iniciatives turístiques, entre altres.


Aquests són els projectes seleccionats:

Sol·licitant

Títol del Projecte 

Import atorgat

Consell Comarcal de la Selva

Els camins de la història a la comarca de la Selva. Interpretació i integració del patrimoni cultural i de la seva xarxa d’itineraris turístics

     190.454,59 €

Ajuntament de Cellera de Ter

Posicionament de la Cellera de Ter com a destinació de turisme, natura, benestar i cicloturisme

351.810,09 €

Consell Comarcal de la Garrotxa

La Garrotxa-Espai Cràter. Turisme Sostenible i per a tothom

400.000 €

Ajuntament de Pals

Millora de l’ús turístic de Ca la Pruna

300.000 €

Ajuntament de Camprodon

Millora de la competitivitat de l’experiència turística que ofereix Camprodon

205.238,10 €

Ajuntament de Castell-Platja d’Aro

Ampliació de l’experiència turística del Parc dels Estanys

267.578,88 €

Consorci de les Vies Verdes de Girona

Projecte de millora de la connectivitat i ampliació de la xarxa de vies verdes de les comarques gironines

          400.000 €

Ajuntament de Banyoles

Pla de Foment de Turisme de Banyoles 2019

253.488,57 €


En general, a nivell de tot Catalunya l’any 2019 un total de 20 ens locals van rebre 6M€ en ajuts. Aquesta subvenció de la Generalitat facilitarà una inversió total de 16,7M€.


La convocatòria del 2019 va proposar com a actuacions subvencionables aquelles adreçades a promoure la millora paisatgística i la lluita contra la pol·lució i la contaminació visual. De la mateixa manera, es van puntuar les destinacions que utilitzessin els indicadors sostenibles de la plataforma MitoMed+, les que tenien una població per sota dels 1.000 habitants, les que no havien rebut cap pla de foment i les que apliquessin el Manual de senyalització de camins publicat per la Direcció General de Turisme (DGT). També es va valorar si s’actuava sobre recursos que disposessin d’alguna declaració d’àmbit cultural o patrimonial. D’altra banda, es va subvencionar fins el 50% dels projectes presentats amb un màxim de 400.000€ per projecte.


Els ajuts dels plans de foment augmenten un 50% respecte l’any passat


Durant la presentació, la titular del Departament d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha anunciat que per aquest 2020, la Generalitat de Catalunya augmentarà en més d’un 50% els ajuts dels plans de foment territorial del turisme, ja que passaran a tenir una dotació de 10M€. Aquests plans, que pretenen donar suport al territori i fomentar el reequilibri turístic, estan finançats gràcies als ingressos generats per l’Impost sobre Estades en Establiments Turístics (IEET).

Chacón ha destacat “l’impacte que tenen els Plans de Foment de Turisme per al món local, ja que són un estímul positiu per a la innovació en la creació de noves ofertes i per a la reconversió cap a un model de turisme descentralitzat i que busca oferir propostes interessants al llarg de tot l’any”. La consellera d’Empresa i Coneixement també ha afirmat que “el Govern català està al costat dels municipis turístics afectats pels aiguats del passat més d’octubre i pel temporal Gloria” i que per aquest motiu, “aquests ajuts prioritzaran les zones més perjudicades per les inundacions, ja que els projectes que presentin aquestes poblacions tindran una major puntuació”.

La consellera ha ressaltat com una altra novetat d’aquest 2020 que “per afavorir la presentació de propostes de petit format la inversió mínima del projecte passarà de 350.000€ a 300.000€”. La subvenció serà del 50%, com en edicions anteriors.


Més de 85,7M€ per dinamitzar turísticament Catalunya

Des del 2014, any en què es van posar en marxa els plans de foment territorial del turisme, i fins el 2019, la Generalitat haurà subvencionat o es trobaran en vies d’execució 100 projectes amb un import total de prop de 30,2M€. Aquestes subvencions han propiciat que es posin en marxa projectes per valor de 85,7M€, “xifra que suposa una important inversió per dinamitzar turísticament moltes zones de Catalunya”, ha dit la consellera.

Aquesta línia d’ajuts va en sintonia amb el que proposen els eixos vertebradors del Pla Estratègic de Turisme de Catalunya 2018-2022: oferir una experiència turística excepcional, conquerir i retenir els clients adequats, atreure les inversions necessàries, implementar les millors pràctiques de turisme intel·ligent, millorar les condicions competitives i millorar la gestió turística del territori i el seu desenvolupament.

 

Participació