Brussel·les veu indicis d'ajudes il·legals a Ryanair per a les seves operacions a Girona i Reus

La CE amplia la investigació sobre els contractes de màrqueting d'entitats públiques amb diverses aerolínies

Turistes desembarcant d'un avió de Ryanair a l'aeroport de Girona-Costa Brava
Turistes desembarcant d'un avió de Ryanair a l'aeroport de Girona-Costa Brava | ACN
NacióDigital
17 de febrer del 2020
La Comissió Europea de manera "preliminar" considera que Ryanair i altres companyies haurien rebut ajudes públiques il·legals per a les seves operacions als aeroports de Girona i Reus. "La Comissió ara investigarà més per determinar si aquesta visió inicial es confirma", ha anunciat aquest dilluns l'executiu europeu.

La CE va obrir una investigació el 2013 per determinar si diversos acords de màrqueting d'entitats públiques amb Ryanair eren contraris a la legislació europea. Espanya va confirmar l'existència d'aquests acords a través dels quals l'aerolínia va rebre pagaments com a "incentius de màrqueting" des del 2004. Per això, la CE ha decidit ara ampliar la investigació.

El 2012 una companyia aèria que opera a El Prat va denunciar a Brussel·les que els acords de comercialització que s'aplicaven a les operacions de Ryanair als aeroports de Girona i Reus constituïen una ajuda estatal il·legal.

Arran de la queixa, la CE va decidir investigar a totes les companyies que havien firmat acords similars amb les autoritats públiques per operar als aeroports en qüestió. Segons l'executiu europeu, aquests pactes eren per "fer publicitat de les regions afectades" i tenien "condicions relatives a la presència i escala" de les aerolínies en aquests aeroports.

La CE també està investigant si els aeroports de Girona i Reus s'haurien pogut beneficiar indirectament d'aquests acords de comercialització.