Seguretat ciutadana

El Consell Comarcal de la Garrotxa tindrà a punt enguany els lectors de matrícula a set municipis

El març vinent s'iniciarà la licitació del lloguer i manteniment dels aparells per un cost màxim de 260.000 euros

per NacióGarrotxa , Olot, 12 de febrer de 2020 a les 11:26 |
Els lectors de matrícules s'han demostrat útils per a dissuadir la delinqüència, segons Santi Reixach. | Accesor.
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de febrer de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Consell Comarcal de la Garrotxa preveu tenir instal·lades les càmeres amb lectors de matrícula als principals accessos de set municipis abans que acabi aquest 2020. Durant el ple del març vinent s'aprovarà el plec de clàusules per a la licitació del lloguer i manteniment de tretze aparells per un període de cinc anys i amb un import màxim de 260.000 euros. Es tracta d'una prova pilot que va començar l'any 2016 i que compta amb la coordinació del Departament d'Interior i dels Mossos d'Esquadra.

Finalment, seran set municipis i no vuit els que hi participaran. "Ens hauria agradat que hi fossin tots perquè amb les mateixes càmeres hauríem pogut cobrir tota la comarca", ha subratllat el president de l'ens, Sant Reixach. Se n'instal·laran un total de tretze als següents municipis: Maià de Montcal (1), les Planes d’Hostoles (2), les Preses (2), la Vall de Bianya (2), Sant Jaume de Llierca (2), Besalú (1) i Sant Joan les Fonts (3). Fins fa poc també es comptava amb Sant Feliu de Pallerols, però el nou equip de govern ha decidit no participar-hi.


El president del Consell, Santi Reixach, ha lamentat que la mesura, que contribuirà a reforçar la seguretat al territori, no hagi convençut a tots els municipis. "És una actiu més per controlar la delinqüència i una eina que va molt bé per als Mossos d'Esquadra per a detectar entrades i sortides de vehicles sospitosos", ha subratllat. Les tretze càmeres s'instal·laran als principals accessos per a cobrir zones urbanes i també polígons industrials.

Reixach assegura que s'han fet tots els esforços per a incloure a tothom però que, en veure que no podia ser, van creure convenient tirar-ho endavant per no endarrerir-ho més. I ha afegit que amb les mateixes tretze càmeres amb lectors haurien pogut cobrir molt millor tot el territori. Tot i això, no descarten que més endavant es puguin incorporar més municipis.

 

Imatge d'arxiu d'una càmera de seguretat. Foto: ACN.


Una prova pilot


El sistema permet captar imatges a temps real de les matrícules dels vehicles. Les imatges s'envien a les oficines dels Mossos d'Esquadra a Sabadell, on es guardaran i es gestionen. Cada municipi participant, a més, haurà de signar un conveni amb el Departament d'Interior.

Aquesta és una prova pilot que s'ha fet amb la coordinació dels Mossos d'Esquadra i la Conselleria d'Interior. És la primera implantació de lectors de matrícula que es fa a nivell supramunicipal a les comarques gironines. Per a facilitar el procés, es va decidir fer una compra agregada del material mitjançant un sol concurs públic. Finalment, però, es farà a través d'un lloguer de càmeres per a evitar que la tecnologia quedi obsoleta. L'empresa que guanyi el concurs assumirà, també, la despesa del manteniment i reparació per un període de cinc anys per un import màxim de 260.000 euros. El cost es repartirà entre els diferents municipis participants.

El concurs es traurà a licitació després que el ple del Consell Comarcal n'aprovi el plec de clàusules el mes vinent. Des de l'ens comarcal s'han assumit els 9.000 euros que han costat els estudis tècnics previs dels vuit municipis que hi estaven interessats.

 

Participació