La plaça Catalunya de Girona serà un espai per a vianants aquest 2020

Ho ha aprovat per unanimitat el ple de l'Ajuntament d'aquest dilluns a proposta d'ERC, que també reclama abordar la reforma integral de l'espai aquest mandat

Pla general del moment en què s'ha aprovat la moció d'ERC perquè la plaça Catalunya sigui un espai per a vianants.
Pla general del moment en què s'ha aprovat la moció d'ERC perquè la plaça Catalunya sigui un espai per a vianants. | ACN.
NacióGirona
11 de febrer del 2020
Actualitzat a la 13:20h
El ple de l'Ajuntament de Girona d'aquest dilluns ha aprovat per unanimitat que la plaça Catalunya sigui un espai prioritari per a vianants aquest 2020. Tots els grups han donat suport a la moció d'ERC, que també reclama abordar la reforma integral de l'espai al llarg d'aquest mandat.

El portaveu dels republicans, Quim Ayats, ha subratllat que treure vehicles de la plataforma es pot fer amb una "mínima inversió" i que, per contra, tindrà "un gran impacte" per a una Girona més sostenible. La regidora de Mobilitat, Marta Sureda, ha posat de relleu, això sí, que per fer efectiva la mesura caldrà redactar estudis i que, en tot cas, "ara per ara" la plaça Catalunya no podrà ser exclusiva per a vianants perquè "és l'únic punt d'accés" perquè els vehicles entrin al Barri Vell.

La moció que ERC ha portat al ple, i que ha rebut el suport de la resta de grups, proposa que la conversió de la plaça Catalunya en un espai per a vianants ja sigui "una realitat" aquest 2020. Demana, a més, que els canvis de mobilitat que es facin a la plataforma sobre l'Onyar siguin consensuats, i que es busqui "la millor solució" per als veïns i negocis amb l'accés cap al Barri Vell.

El portaveu republicà ha subratllat que els canvis a la plaça, per fer-la prioritària per a vianants, no s'han d'acompanyar "necessàriament" d'una gran inversió. Ayats no ha amagat que és "indispensable" fer una reforma integral de l'espai (entre d'altres, perquè hi ha informes de l'ACA que alerten del risc d'inundabilitat amb una crescuda de l'Onyar).

Però el regidor d'ERC ha dit que això no és incompatible amb, ara per ara, fer "mínimes inversions" que permetin que plaça Catalunya sigui per als vianants. "Tothom té clar que cal actuar de forma ràpida en aquest espai per millorar-ne la mobilitat", ha dit, fent referència a l'aval que li han donat la resta de grups.

Nova ordenança de tinença d'animals

El ple també ha aprovat inicialment la nova ordenança de tinença d'animals, que entre d'altres obliga els propietaris de gossos a dur una ampolla d'aigua quan els passegin per abocar-la damunt els orins. L'oposició ha permès que l'ordenança superi el tràmit, però JxCat s'ha quedat sola votant-hi a favor. La resta de grups s'han abstingut. Entre d'altres, per posar deures a l'equip de govern i demanar-li que, més enllà de les "exigències" que l'ordenança posa als amos d'animals, l'Ajuntament concreti els seus compromisos. D'altra banda, JxCat i oposició han xocat a l'hora de retornar al ple la majoria de competències de la junta de govern local. El govern ho veu com un pas enrere, mentre que l'oposició li retreu que s'hagi extralimitat.
Un sí, però amb condicions. La nova ordenança de tinença d'animals ha superat l'aprovació inicial del ple. Però tots els grups de l'oposició s'han abstingut i, qui més qui menys, ja ha aprofitat per anunciar que hi presentaran al·legacions.

Cs, sobretot, qüestiona que es posi massa el focus damunt dels amos de gossos potencialment perillosos. Des d'ERC, la regidora Maria Àngels Cedacers ha dit que "el dia a dia" permetrà veure si la nova ordenança "té finalitats recaptatòries o no" i ha aprofitat per reclamar que barris com Sant Ponç, les Pedreres o Germans Sàbat tinguin espais d'esbarjo per a gossos.

La socialista Bea Esporrin ha dit que no es clarifica què és una zona enjardinada (on no es permet passejar gossos) i què no ho és, i també ha lamentat que el text no tracti "amb profunditat" problemàtiques com el control de plagues. Per últim, la regidora de Guanyem Laia Pèlach ha dit que, més enllà de posar exigències als amos d'animals, l'ordenança "concreta pocs compromisos" per part de l'Ajuntament. Per exemple, quines campanyes informatives es faran o si es fomentarà l'adopció de gossos abandonats.

El regidor de Sostenibilitat, Martí Terés, ha admès que amb la nova ordenança no s'ha anat prou ràpid, perquè fa més de dos anys que s'hi treballa, i ha dit que prenia bona nota de "l'abstenció condicionada" de la resta de grups. També ha volgut deixar clar, això sí, que el consistori repartirà 5.000 ampolles d'aigua a propietaris de gossos i que, abans no entri en vigor l'ordenança, se n'informarà convenientment a la ciutadania.

Retrets pel retorn de competències

Si bé amb l'ordenança d'animals el debat ha estat prou planer, això no ha passat amb el punt en què s'ha aprovat retornar al ple bona part de les competències que fins ara tenia la junta de govern local. La decisió l'ha forçada l'oposició, sobretot després que JxCat aprovés prorrogar el contracte de neteja a l'empresa 'Girona + Neta' per valor de 14 milions d'euros (MEUR) sense passar-ho per ple.

De facto, la modificació suposa despullar la junta de govern local de moltes competències que tenia des del juliol passat (quan l'abstenció d'ERC i Guanyem va permetre tirar endavant el cartipàs). Al ple d'avui, aquest punt s'ha aprovat per unanimitat. Però aquí, els retrets entre equip de govern i oposició han estat constants.

La tinenta d'alcaldia d'Hisenda, Maria Àngels Planas, ha dit que, per a ells, amb aquest canvi es va "a pitjor", perquè suposarà una "pèrdua important de l'agilitat que ha de tenir l'Ajuntament". Planas ha explicat que moltes decisions que es podrien aprovar en una setmana (la junta de govern es reuneix cada divendres) ara s'endarreriran, perquè hauran de passar per ple. "Estem parlant d'un termini d'entre un mes i mig o dos mesos, per moltes coses que són tècniques", ha dit.

L'oposició, però, no ha compartit aquesta visió. I de fet, la pròrroga a 'Girona + Neta' ha planat damunt la majori de les intervencions de la resta dels grups. El portaveu d'ERC, Quim Ayats, ha dit que hi havia "un problema d'equilibri" entre el ple i la junta de govern, i que s'ha treballat per resoldre'l. El PSC, per la seva banda, ha subratllat que el canvi, al seu entendre, fa que l'Ajuntament sigui "més democràtic i més transparent". I el socialista Joan Antoni Balbin ha dit que la junta de govern local "mai" hauria d'haver tingut les competències que ostentava fins ara.

Finalment, el portaveu de Guanyem, Lluc Salellas, ha dit que el discurs de Planas estava "totalment fora de lloc" i ha arribat a comparar-lo amb aquells "que feia el PP en referència a les lleis i a l'Estat". Salellas ha criticat que, d'ençà del juliol, JxCat hagi jugat "a fet i a amagar" amb allò que aprovava per junta de govern local i ha dit que, amb el seu discurs, la tinenta d'alcaldia d'Hisenda havia "faltat al respecte" a la resta de grups.

Compromís amb el canvi climàtic

Abans de començar el ple municipal, la plataforma 'Girona pel clima' ha entregat un escrit a l'alcaldessa, Marta Madrenas, reclamant-li que l'Ajuntament passi "de la declaració d'intencions" a l'acció contra el canvi climàtic. A l'escrit, les diferents entitats que formen part de la plataforma, recorden que al novembre passat el ple va aprovar una declaració institucional per l'emergència climàtica i li demanen que comenci a treballar per redactar "un pla estratègic" per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle a la ciutat.

TMG i El Canal

El ple d'aquest gener també ha aprovat dissoldre el Consorci d'Arts Escèniques Salt-Girona, que gestionava El Canal. Després que la Diputació sortís de l'ens, i que al desembre Salt també dissolgués el consorci, quedava pendent que l'Ajuntament de Girona també fes aquest tràmit.

El punt ha tirat endavant amb els vots a favor de tots els grups excepte Guanyem, que s'ha abstingut. El regidor de Cultura, Carles Ribas, ha subratllat que, a partir d'ara, el consistori i l'Ajuntament de Salt signaran un conveni que els permetrà tenir "més llibertat d'actuació" amb la gestió d'El Canal i permetre que a l'espai d'arts escèniques s'hi torni a fer programació.

Per últim, el ple també ha aprovat que la societat municipal Transports Municipals del Gironès SAU (TMG) segueixi gestionant el servei de bus urbà i el de la bicicleta pública –la Girocleta- fins a l'any 2034.