procés català

La recreació de «La càrrega» a Olot exposa la divisió de l'independentisme

Jaume Bach, de l'Assemblea d'Artistes de la Garrotxa, hi incorpora Puigdemont i Junqueras a partir del "Duelo a garrotazos", una de les pintures negres de Goya

per Xavier Borràs , Olot, 6 de febrer de 2020 a les 16:19 |
La nova sobrecàrrega aborda la divisió de l'independentisme a partir d'un fresc de Goya. | Foto: Xavier Borràs.
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 de febrer de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La vint-i-tresena recreació de La càrrega, de Ramon Casas, que s'exposa a la façana de l'Ajuntament d'Olot –i que es va iniciar el març de 2018–, aborda en aquesta ocasió la divisió de l'independentisme, que ha tingut el seu punt àlgid amb la decisió de la mesa del Parlament de Catalunya de retirar l'escó de diputat del president de la Generalitat Quim Torra.

Jaume Bach (Olot, 1945), de l'Assemblea d'Artistes de la Garrotxa, incorpora en el llenç de Casas, el president Carles Puigdemont –actualment a l'exili– i Oriol Junqueras –empresonat per sentència ferma del Tribunal Suprem espanyl– a partir del fresc Duelo a garrotazos, una de les pintures negres de Francisco de Goya trobades a la Quinta del Sordo.


Bach –humorista gràfic, cartellista i dissenyador gràfic– argumenta que el quadre La carrega de Ramon Casas escenifica, en tota la seva crueltat, la resposta repressiva de l’Estat contra la llibertat de protesta expressada al carrer, en aquest cas a la plaça; una acció repressiva que ve de dalt i on els repressors son “ells”. Per altra banda, el fresc Duelo a garrotazos, de Goya, per bé que també representa la crueltat, aborda la violència de la lluita fraticida, "la que ve del veí del costat, en què els repressors són dels 'nostres'".

"No paren de fotre's trets al peu –diu l'artista en referència als màxims representants del processisme independentista, Puigdemont i Junquera–, i qui diu trets al peu, diu convocar eleccions quan no toca."


La intervenció de l'Assemblea d'Artistes de l Garrotxa (des de març de 2018) consisteix en la instal·lació davant de la façana de l’Ajuntament d’Olot d’una versió lliure del quadre de Ramon Casas, La càrrega (1898-1902), una pintura que es troba al Museu de la Garrotxa i que tothora ha representat des de principis del segle XX la repressió.

Segons l'Assemblea, participar a les Sobrecàrregues significa, també participar d’un dels projectes que actualment té més trajectòria a nivell de Catalunya pel que fa a l’art de protesta
 

 

Participació