La llevantada evoluciona: la neu dona pas a pluges molt intenses

Els serveis d'emergències adverteixen que "vénen dos dies crítics" en què les pluges intenses i el vent seran els grans protagonistes

Molló, al Ripollès, aquest matí
Molló, al Ripollès, aquest matí | Martí Urgell
NacióDigital
21 de gener del 2020

La llevantada evoluciona. El fort temporal que assetja Catalunya des d'aquest dilluns al matí està ben actiu i es preveu que continuï així les properes 36 hores. De fet, els serveis d'emergència adverteixen que "vénen dos dies crítics", fins dijous, en què les pluges intenses i el vent seran els grans protagonistes.

Mentre la cota de neu va augmentant progressivament, les precipitacions s'estenen a qualsevol punt del territori. Són extenses i molt intenses amb dos focus focus principals: les comarques de Girona i el sud de les de Tarragona, on s'esperen més de 200 litres per metre quadrat o, fins i tot, en moments puntuals, més de 300.

L'increment de les precipitacions i les fortes nevades d'aquesta nit, que han deixat espectaculars postals en diversos punts de la geografia catalana, converteixen les lleres dels rius en zones de màxim risc. L'augment del cabal dels rius gironins, que es podrien desbordar, és ara una de les principals preocupacions de les autoritats.

Al Principat s’han activat els plans NeuCat i VentCat. De fet, en les darreres hores s'han registrat ratxes de vent als 100 km/h en zones on no és gens habitual com Barcelona, el Baix Llobregat, el Bages o el Montsià. El vent continuarà bufant, i amb força, en les properes hores.

Matinada de pluja i neu

Aquesta matinada ha plogut amb força a tot el litoral i a les comarques d'interior de Barcelona i Girona. La cota de neu ha baixat fins als 400 metres i aquestes precipitacions s'han convertit en neu al Moianès, el Ripollès, Osona, la Garrotxa i la Terra Alta. El vent continua bufant amb força i segueix sent una de les grans preocupacions.

Encara hi ha moltes carreters amb problemes, algunes on s'ha de posar cadenes, i l'AP-7 està tallada en els dos sentits de la marxa a l'alçada de Figueres (podeu consultar aquí l'estat de la xarxa viària en directe). També cal destacar que un total de 220.000 abonats s'han quedat sense llum aquest matí a les comarques gironines. L'avaria s'han anat arreglant de forma progressiva. Actualment en queden encara 60.000 sense servei.

Tona, a Osona, aquest matí Foto: Pere Pratdesaba

Protecció Civil ha demanat evitar activitats en zones marítimes, així com en espais amb arbres, parcs i jardins a les ciutats i exigeix "molta precaució". Des del departament de Trànsit també es demana evitar els desplaçaments amb cotxe que no siguin estricament necessaris.

També demana no creuar zones inundades i evitar les zones properes als rius i rieres, molts dels quals es podrien desbordar. En aquest marc, es reclama màxima precaució a l'Alt i Baix Empordà, Gironès i Selva.


Els Bombers han atès fins a les deu de la nit d'aquest dilluns 2.069 serveis relacionats amb conseqüències del temporal Glòria, segons ha explicat el cos d'emergències. Entre les set de la tarda i les deu de la nit n'hi ha hagut 149, 68 dels quals a la Regió d'Emergències Nord. Aquesta regió és la que més n'acumula durant tot l'episodi, concretament 1.181.

En paral·lel, fins aquest matí el 112 ja ha rebut 4.402 trucades, la majoria al Barcelonès i el Maresme.

Al llarg del matí diversos centres educatius també han suspès les classes, els primers han estat diversos centres de Terres de l'Ebre, així com alguns de la zona del Barcelonès i Maresme. També s'han quedat sense transport escolar centenars d'alumnes a Osona i el Lluçanès.


Pluja arreu i neu al Pirineu

A hores d'ara, la precipitació és més extensa i continuada que ahir, especialment a la meitat est i a la resta del litoral i prelitoral, i la cota de neu pujarà al llarg del dia cap els 1.000 o 1.200 metres. Així, les nevades aniran quedant restringides al Pirineu i en altres punts de muntanya del quadrant nord-est del territori. Tot i això, al matí encara podria caure neu a cotes més baixes del prelitoral o Catalunya Central.

Els models meteorològics indiquen que aquesta situació es podria mantenir durant dimecres, amb una cota de neu que ja estaria per sobre dels 1.300 metres arreu.

Durant l’episodi sencer, les acumulacions de precipitació més importants es preveuen a la meitat est i a la resta del litoral i del prelitoral. En aquestes zones els registres de pluja podran superar els 100 mm i localment els 200, especialment a punts de l’interior del quadrant nord-est on, a més, es podran acumular més de 20 cm de neu per sobre dels 1.000 metres, així com a la zona del Massís del Port.

A més, al Pirineu i al Prepirineu Oriental, així com a la serralada Transversal, es podran acumular més de 50 cm de neu nova per sobre dels 1.400 metres i més d’un metre i mig per sobre dels 2.000 metres.

Molló, al Ripollès, aquest matí. Foto: Martí Urgell