Nova monografia dedicada a Maià de Montcal i Dosquers

La col·lecció Quaderns de la Revista de Girona presenta aquesta nova monografia de Dolors Olivé

Joan Gainza, Rosa Maria Gil, Albert Piñeira i Dolors Olivé a Maia de Montcal.
Joan Gainza, Rosa Maria Gil, Albert Piñeira i Dolors Olivé a Maia de Montcal. | Miquel Millan.
NacióGarrotxa
20 de gener del 2020
La col·lecció Quaderns de la Revista de Girona ha publicat una nova monografia dedicada a Maià de Montcal i Dosquers, l’autora de la qual és Dolors Olivé i Casademont. Ha estat presentada aquest passat dissabte a la sala d'actes de l'Ajuntament del municipi per Albert Piñeira, diputat de cultura de la Diputació de Girona; Joan Gainza, batlle de Maià de Montcal i Dosquers; Rosa Maria Gil Tort, directora de la col·lecció, i la mateixa Dolors Olivé, autora de la monografia, en un acte al qual han assistit un gran nombre de veïns.
 
Maià de Montcal i Dosquers, situats entre la plana i la muntanya garrotxina, en la confluència amb l’Alt Empordà i el Pla de l’Estany, eren dos municipis diferents fins que el 1969 es van unir amb el nom de Maià de Montcal.
 

L'acte de presentació a l'Ajuntament de Maià de Montcal va comptar amb una nodrida presència veïnal. Foto: Miquel Millan.


Aquesta monografia, en el moment de resseguir-ne la història, sovint parla d’un municipi o de l’altre abans de la fusió, perquè durant molt de temps van mantenir escola, parròquia i ajuntament per separat. El llibre també tracta temes com els béns naturals, el patrimoni cultural o les tradicions, especialment les del segle xx, i fa èmfasi en el dia a dia del poble i els oficis de Maià de Montcal, que el 1978 celebrà els mil anys d’història.
 
Dolors Olivé i Casademont (Girona, 1970) és filòloga. Des del 2010, treballa en l’edició i la redacció de Maliana, la revista de Maià de Montcal i Dosquers, motiu pel qual coneix una bona colla de veïns del poble i pot resseguir els esdeveniments i les novetats del municipi. També, treballa en l’edició d’altres revistes municipals, i és professora de català i tutora de l’aula d’acollida de l’Institut Narcís Monturiol de Figueres des de 2004.
 

Coberta del monogràfic dedicat a Maià de Montcal i Dosquers. Foto: Miquel Millan.


Maià de Montcal i Dosquers és el número 203 de la col·lecció que edita la Diputació conjuntament amb l’Obra Social la Caixa i que porta per nom "Quaderns de la Revista de Girona". Al llarg dels més de dos-cents números publicats, la col·lecció ha fet i fa un intens recorregut per la geografia, la cultura i la història de les terres gironines a través de les seves dues línies de publicació: les monografies locals (estudis sobre el passat i el present de pobles i ciutats) i les guies (dedicades a qüestions d’abast general).