Alerta per un temporal dur amb nevades a cotes baixes, pluja abundant, vendaval i onades de set metres

La cota de neu es pot situar dilluns al matí entre els 100 i els 300 metres a l'interior de Girona i nord de Barcelona

L'albada des del pantà de Sau
L'albada des del pantà de Sau | Carme Molist
NacióDigital
18 de gener del 2020

L'arribada d'un temporal dur portarà nevades a cotes baixes, pluges molt abundants –superiors als 150 litres en diversos punts de Catalunya-, vendaval i onades de fins a set metres, segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). La borrasca ja es començarà a fer notar aquest diumenge amb una primera tongada de vents forts de 80 km/h a la meitat est, onades de 2,5 metres i nevades que poden deixar uns 10 centímetres per sobre dels 900 metres a l'extrem sud, a la zona dels Ports.

Serà dilluns quan el temporal es reforçarà i es preveu molt intens amb una cota de neu molt baixa durant el matí –entre els 100 i els 300 metres- a l'interior de Girona i nord de Barcelona, pluges de més 100 litres en 24 hores a les comarques del nord-est i onatge que pot superar els set metres d'altura arreu del litoral català. Al Pirineu Oriental, la nevada pot ser molt abundant i deixar prop de 2 metres de neu nova a partir dels 1.500 metres.

Protecció Civil ha activat l'alerta per ventades i preveu que a partir de demà diumenge el vent de tramuntana i gregal podrà superar els 80 km/h al Pirineu i a l'Empordà. Dilluns el vent fort s'estendrà a la resta del país fins arribar a la plana de Lleida i al prelitoral i litoral de la demarcació de Tarragona. Protecció Civil demana molta precaució en els desplaçaments i en les activitats de lleure a l'exterior per la possible caiguda de branques, arbres i altres elements estructurals. En paral·lel, Protecció Civil també ha posat en prealerta el pla d'emergències per nevades i onatge. Demà diumenge la neu es concentrarà a l'extrem sud de Catalunya, amb una cota que rondarà els 700 metres i fins a 10 centímetres d'acumulació per sobre dels 900 metres. 
 

L'albada des del pantà de Sau Foto: Carme Molist


Nevades a cotes baixes

Serà dilluns quan està previst que la nevada s'intensifiqui i es propagui arreu de Catalunya. La cota de neu començarà molt baixa –entre els 100 i els 300 metres- a les comarques de l'interior de Girona i nord de Barcelona, i a partir del migdia la cota hauria d'anar pujant progressivament cap als 400-500 metres. Per sobre dels 1.000 metres es podran acumular més de 20 centímetres. Protecció Civil demana als conductors estar atents a les previsions meteorològiques i consultar les incidències de trànsit abans de sortir de casa. Cal tenir el vehicle preparat per la neu, amb cadenes, manta, una llanterna i el telèfon mòbil carregat amb bateria per si teniu alguna emergència.

Pel que fa a l'onatge, Protecció Civil alerta que la mala mar deixarà onades de 2,5 metres aquest diumenge a tot el litoral català. El fenomen serà més intens a partir del migdia, sobretot als dos extrems del país i el litoral del Barcelonès i Baix Llobregat. I de cara a dilluns, el temporal de mar també es reforçarà i es podran mesurar onades de fins a 7 metres. Protecció Civil recomana fer cas als tancaments d'accessos a les zones pròximes a la costa, i no apropar-se a fer fotografies on trenquin les onades.