La Revista de Girona surt amb un dossier sobre la gestió dels residus

El report s’estructura en vuit àmbits, redactats per especialistes com el director del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA), Francesc Canalias

Francesc Canalias, director del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA).
Francesc Canalias, director del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA). | Martí Albesa.
NacióGirona
16 de gener del 2020
Ja ha sortit al carrer el número 318 de la Revista de Girona, corresponent als mesos de gener i febrer de 2020. Aquest nou número de la Revista, editada per la Diputació de Girona, conté un dossier dedicat a la gestió dels residus, que ha coordinat Manel Poch, catedràtic d’enginyeria química del Departament d’Enginyeria Química, Agrària i Tecnologia Agroalimentària i director de l’Institut de Medi Ambient (IMA) de la Universitat de Girona.

El dossier s’estructura en vuit àmbits, redactats per especialistes com el director del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA), Francesc Canalias, i tècnics d’aquest organisme; l’ambientòloga, consultora i activista ambiental Marta Ball-llosera; el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, i regidors i tècnics municipals i comarcals experts en la matèria. 

En aquest dossier es parla dels residus municipals, tant dels que acaben dins la bossa d’escombraries com d’aquells sobre els quals tenim directament més responsabilitat i d’aquells que estan experimentant un canvi important en la seva gestió. Les dades (sobre el que es genera, el que es recicla i el que es processa) ens permeten conèixer la magnitud de la tragèdia sense perdre la perspectiva.

El treball fa un repàs al passat, present i futur en la gestió de residus municipals, a la gestió que se’n fa a les comarques gironines, a l’experiència de la recollida porta a porta a Vilablareix i als nous models a tenir en compte, com els contenidors tancats i d’accés amb targeta –que sembla que es volen imposar a la Garrotxa– o el centre de tractament de residus de l’Alt Empordà.

Altres temes

Aquest número de la Revista de Girona inclou una entrevista amb Isaki Lacuesta (que il·lustra la foto de portada), a càrrec de Jordi Dorca i amb fotografies de Toni Vilches, en què aquest cineasta viatger, que transita per les fronteres, explica, entre altres coses, que les pel·lícules són una excusa fantàstica per passar el temps a llocs que li agraden o que «la tensió entre el que és visible i el que és invisible forma part de l’essència del cinema».

També hi trobem un reportatge sobre el mosaic de religions que hi ha a la regió de Girona o una biografia que Josep Pujol i Coll dedica a l’actriu Cristina Cervià, recentment traspassada.
 

Portada del número 318 de la «Revista de Girona». Foto: @RevistaGirona.