Mitjans de comunicació

La Revista de Girona surt amb un dossier sobre la gestió dels residus

El report s’estructura en vuit àmbits, redactats per especialistes com el director del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA), Francesc Canalias

per NacióGirona, Girona | 16 de gener de 2020 a les 09:47 |
Francesc Canalias, director del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA). | Martí Albesa.
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de gener de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Ja ha sortit al carrer el número 318 de la Revista de Girona, corresponent als mesos de gener i febrer de 2020. Aquest nou número de la Revista, editada per la Diputació de Girona, conté un dossier dedicat a la gestió dels residus, que ha coordinat Manel Poch, catedràtic d’enginyeria química del Departament d’Enginyeria Química, Agrària i Tecnologia Agroalimentària i director de l’Institut de Medi Ambient (IMA) de la Universitat de Girona.

El dossier s’estructura en vuit àmbits, redactats per especialistes com el director del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA), Francesc Canalias, i tècnics d’aquest organisme; l’ambientòloga, consultora i activista ambiental Marta Ball-llosera; el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, i regidors i tècnics municipals i comarcals experts en la matèria. 


En aquest dossier es parla dels residus municipals, tant dels que acaben dins la bossa d’escombraries com d’aquells sobre els quals tenim directament més responsabilitat i d’aquells que estan experimentant un canvi important en la seva gestió. Les dades (sobre el que es genera, el que es recicla i el que es processa) ens permeten conèixer la magnitud de la tragèdia sense perdre la perspectiva.

El treball fa un repàs al passat, present i futur en la gestió de residus municipals, a la gestió que se’n fa a les comarques gironines, a l’experiència de la recollida porta a porta a Vilablareix i als nous models a tenir en compte, com els contenidors tancats i d’accés amb targeta –que sembla que es volen imposar a la Garrotxa– o el centre de tractament de residus de l’Alt Empordà.


Altres temes

Aquest número de la Revista de Girona inclou una entrevista amb Isaki Lacuesta (que il·lustra la foto de portada), a càrrec de Jordi Dorca i amb fotografies de Toni Vilches, en què aquest cineasta viatger, que transita per les fronteres, explica, entre altres coses, que les pel·lícules són una excusa fantàstica per passar el temps a llocs que li agraden o que «la tensió entre el que és visible i el que és invisible forma part de l’essència del cinema».


També hi trobem un reportatge sobre el mosaic de religions que hi ha a la regió de Girona o una biografia que Josep Pujol i Coll dedica a l’actriu Cristina Cervià, recentment traspassada.
 

Portada del número 318 de la «Revista de Girona». Foto: @RevistaGirona.


 

 

Participació