Solidaritat

L'Oncolliga posa en marxa un nou servei d’assessorament dietètic

Amb part dels donatius de l'Oncotrail, que va recaptar 331.365 euros en la darrera edició

per NacióGirona , Palafrugell, 15 de gener de 2020 a les 11:15 |
Representants de les entitats organitzadores, amb el tinent de batlle de Palafrugell, Joan Vigas. | @OncolligaGi.
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de gener de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Fundació Oncolliga Girona posarà en marxa un nou servei d’assessorament dietètic al llarg d’aquest 2020 que es finançarà amb els donatius recollits a la darrera edició de l’Oncotrail, celebrada l’octubre passat. Així ho han explicat aquest dimarts els responsables de l’Oncolliga i de les entitats coorganitzadores (Club Atlètic Palafrugell i Agrupació Excursionista Palafrugell) durant la presentació de la nova edició de la cursa solidària que s’ha celebrat a la sala d’actes del Museu del Suro de Palafrugell. A la presentació hi han intervingut també integrants de l'equip Corro x Tu, que han explicat la seva experiència com a participants de la cursa. 

Durant l’acte s’ha fet balanç de la darrera edició i s’ha explicat a què s’han destinat els 331.365,49 euros que s'hi van recaptar. Un gruix important dels fons recollits (124.592 euros) es destinarà als hospitals de les comarques gironines per a millorar el confort i el diagnòstic dels malalts de càncer; una altra part important (167.500 euros) a necessitats pròpies de la Fundació Oncolliga Girona, que en els darrers cinc anys ha experimentat un gran creixement en el nombre de serveis, i també hi haurà una partida de 12.000 euros per a la investigació sobre el càncer que du a terme l’Idibgi. Aquests 12.000 euros se sumen als 38.000 que ja es van reservar de l’Oncotrail 2018, de manera que la donació a l’Idibgi serà de 50.000 euros.


Una part dels ingressos (15.291 euros) s’han hagut de destinar a cobrir les despeses del servei d’ambulàncies desplegat durant la cursa per garantir la seguretat de tots els participants.

La principal novetat és la partida d’11.000 euros que es destinarà a engegar un nou servei d’assessorament en dietètica i nutrició que l’Oncolliga té previst posar en marxa en els pròxims mesos. El principal objectiu d’aquest nou servei és oferir coneixements sobre la influència de la nutrició en la prevenció del càncer, la millora en la curació, la prevenció de recaigudes i la disminució dels efectes secundaris dels tractaments farmacològics. A més, es pretén fomentar uns hàbits de vida saludables en alimentació, desmitificar errors i creences en la població afectada i millorar la seva qualitat de vida.


Inicialment, aquest servei s’oferirà a través de visites concertades amb una especialista en nutrició i càncer, a la seu de l’entitat a Girona, però no es descarta desenvolupar en un futur una aplicació per a dispositius mòbils amb informació d’interès sobre aquesta temàtica.

Pel que fa als fons destinats als hospitals gironins, s’han repartit de la següent manera: 23.405 euros per a l’Hospital d’Olot (servei de suport psicològic i adquisició de tres llits i matalassos); 37.500 euros per a l’Hospital de Palamós (adquisició d’un software per obtenir imatges en 3D que permetran millorar la capacitat diagnòstica del càncer de mama); 20.908 per a l’Hospital Dr. Josep Trueta (9 sillons per a acompanyants); 17.500 per a l’Hospital de Figueres (contribució a la construcció d’un jardí terapèutic al sociosanitari Bernat Jaume); 6.755 per a l’Hospital de Campdevànol (adquisició d’un humidificador i accessoris) i 18.523 euros per a l’Institut Català d’Oncologia (instal·lació de pantalles informatives a les sales d’espera i d’hospitalització).Les inscricpions per a l'Oncotrail 2020 ja s'han obert

L’Oncotrail és una cursa solidària de 100 km per equips que té com a finalitat recaptar fons per millorar les condicions de vida dels malalts de càncer de les comarques gironines i els seus familiars. L’itinerari és circular i transcorre per paratges de mar i muntanya del Baix Empordà, amb sortida i arribada a Palafrugell. Una altra de les característiques que fan d’aquesta prova un esdeveniment esportiu i solidari únic és que l’organització va íntegrament a càrrec de voluntaris, prop de 600 entre avituallaments i logística, fisioterapeutes, podòlegs, serveis sanitaris i forestals.

La primera edició es va celebrar l’any 2013 i des d’aleshores el nombre d’equips participants i de donatius ha crescut de manera espectacular, passant dels 45 equips i 57.850 euros d’aquell primer any, als 270 equips i 331.000 euros de recaptació de la darrera edició, celebrada EL 5 i 6 d’octubre passat. Els diners es recapten a través de les aportacions solidàries dels equips, que han de fer un donatiu mínim de 1.000 euros per poder-hi participar, si bé són molts els que depassen amb escreix aquesta quantitat. En total, en les set edicions celebrades fins ara s’ha recaptat més d’un milió d’euros (1.242.102,47).

Conscients de les pròpies limitacions organitzatives, els promotors de la cursa han marcat per a la pròxima edició un límit màxim de 270 equips participants. Cada equip pot estar format per un mínim de 6 components i un màxim de 8. Com a novetat, en la pròxima edició s’hi podrà inscriure també el xofer de l’equip, que igual que els seus companys, tindrà dret a accedir als avituallaments.

La informació sobre el recorregut, que aquest any experimentarà alguns canvis, s’anirà actualitzat puntualment a la pàgina web de l’esdeveniment. Les inscripcions s’obriran demà, 15 de gener, però de moment únicament per als equips que ja van participar en l’edició de l’any passat i els que van quedar en reserva. Aquest primer període d’inscripcions es tancarà el 29 de febrer i a partir de l’1 de març, si encara queden places disponibles, s’obrirà a tothom. La plataforma d’inscripcions i donacions ja està habilitada.

 

Participació