medi ambient

Puigcerdà buida l'estany per treure'n carpes i altres especies exòtiques invasores

Durant l'actuació, a càrrec dels Agents Rurals i el Consistori de la capital cerdana, s'aprofitarà per a netejar tota la bassa

per NacióGirona, Puigcerdà | 15 de gener de 2020 a les 07:46 |
L'estany de Puigcerdà ja pràcticament buidat d'aigua. | ACN.
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de gener de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'estany de Puigcerdà es troba en procés de buidatge per a facilitar la identificació i valoració dels tipus de peixos que habiten en aquesta massa d'aigua. L'objectiu d'aquesta actuació ambiental, que es duu a terme entre el cos d'Agents Rurals i l'Ajuntament de la capital de la Cerdanya, és extreure'n espècies exòtiques invasores com ara la carpa, ja que afecta negativament al desenvolupament d'altres d'autòctones com la truita de riu, entre d'altres. A més, el consistori preveu aprofitar aquesta intervenció per a netejar tot l'interior de la bassa abans de tornar a omplir-la d'aigua, ja que l'últim cop que es va fer una maniobra d'aquest tipus va ser als anys noranta.
 
La regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament de Puigcerdà, Marta Rufiandis, ha explicat que, darrerament, l'aigua de l'estany estava "molt bruta i molt contaminada". En aquest sentit, ha recordat que aquest va ser el motiu principal pel qual l'estiu passat es va decidir suspendre la prova ludicoesportiva de la travessa del llac. A més, ha assegurat que una part del problema radica en la proliferació de carpes que, a més, afecten l'ecosistema de les truites de riu.

 

La regidora Marta Rufiandis amb un dels efectius dels Agents Rurals a tocar de l'estany. Foto: ACN.


Per la seva banda, l'agent major de fauna, caça, pesca i producció d'animals de la Cerdanya, Èric Gras, que forma part dels Agents Rurals, ha detallat que l'actuació permetrà fer una valoració de la diversitat d'espècies de peixos que hi ha a l'estany, amb l'objectiu de reintroduir només les que en són autòctones. Mentre, en el cas de les exòtiques i invasores, es durà a terme la gestió que correspon segons la normativa vigent i el volum que se n'acabi trobant.


Gras també ha dit que per a poder fer aquesta identificació i avaluació, es durà a terme la pesca elèctrica dels peixos, pràctica que permet capturar-los sense que això comporti cap efecte lesiu per a ells. Finalment, ha explicat que és possible que les carpes hagin estat introduïdes per l'home i que es tracta d'una espècie que s'adapta molt ràpidament a aigües tranquil·les com les de l'estany.

 

Participació