La relació entre salut i entorn centrarà l’Observatori d’Humanitats 2020

Abordarà el medi ambient, la contaminació o l’explotació de recursos i la influència en la salut, mentre es consolida el pràcticum humanista dels estudiants i es referma l’Hospital d'Olot com a equipament cultural

Olot acull l'Observatori d'Humanitats en Medicina des de l'abril de 2019.
Olot acull l'Observatori d'Humanitats en Medicina des de l'abril de 2019. | Martí Albesa.
NacióGarrotxa
07 de gener del 2020
“Miasmes del segle XXI: de la topografia mèdica a la salut ambiental” és la línia temàtica en què se centrarà l’Observatori d’Humanitats en Medicina aquest 2020 que tot just ara s'enceta. En un moment en què damunt la taula hi ha la qüestió del canvi climàtic i la relació de l’home amb l’entorn, plantegen explorar aquesta relació entre la salut i el medi ambient a partir de les humanitats.

Des de la història de la ciència, la filosofia o els estudis de gènere abordaran la problemàtica sorgida de l’explotació dels recursos, la contaminació i el creixent paradigma mediambiental amb la salut i la malaltia. També, viatjaran al passat per a entendre el present i analitzaran el concepte actual de salut ambiental per a analitzar-la des de diferents angles.

La primera sessió, prevista el 16 de gener, treballarà el concepte de salut ambiental des d’una perspectiva històrica, amb el doctor en Història de la Ciència per la UAB Joel Piqué, i la tècnica de l’Observatori del Paisatge de Catalunya Laura Puigbert. La resta de sessions, programades els mesos de març, juny i setembre, tractaran la relació entre ambient i gènere, la importància de la ciència amb la gent i l'aproximació de la ciència a la ciutat des de la mobilitat sostenible.

Totes les sessions es faran a la sala d’actes de l’Hospital d’Olot els dijous, a les set del vespre, excepte l’última activitat prevista el 17 de setembre, que es preveu itinerant.

Podeu consultar els ponents i el contingut de les sessions a la pàgina web de la Fundació.
 
L’Observatori d’Humanitats en Medicina

L’objectiu de l’Observatori d’Humanitats en Medicina, creat a principis de 2019 a Olot, és abordar de manera transversal la salut, la societat i la cultura. Aquesta fita s’aconsegueix treballant conjuntament les tres institucions que van iniciar el projecte: l’Ajuntament d’Olot, la Facultat de Medicina de la UVic-UCC i la Fundació Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa. Aquest 2020, també col·laborarà amb la iniciativa la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica.

Durant el 2019, l’Observatori va organitzar quatre activitats que posaven en relació les humanitats i la salut des de diferents perspectives. Més de cent-cinquanta persones van acudir a aquestes conferències, que es van concentrar a l’Hospital d’Olot.

Durant aquest any també s’ha tirat endavant el projecte “Pràctiques multidisciplinàries. Humanitats i docència IPE”, amb el qual una desena d’estudiants han fet sessions pràctiques a l’Hospital tot introduint el concepte d’humanitats en salut a partir del cinema. I, finalment, en l’àmbit cultural s’han fet les primeres exposicions al vestíbul del centre, des de particulars que han exposat les seves fotografies, fins a d’altres de vinculades a la sensibilització en matèria de violència basada en el gènere.
 

El programa de l'Observatori d'Humanitat en Medicina de 2020. Foto: @hospiolot.