La Junta Electoral contradiu la justícia europea i nega que Junqueras pugui ser eurodiputat

El tribunal electoral argumenta que una persona condemnada per sentència ferma a una pena de presó no pot ser escollida com a càrrec públic

El TJUE va dir que Junqueras hauria d'haver sortit de la presó per fer d'eurodiputat
El TJUE va dir que Junqueras hauria d'haver sortit de la presó per fer d'eurodiputat | Adrià Costa
03 de gener del 2020
Oriol Junqueras no pot ser eurodiputat. Aquesta és la decisió de la Junta Electoral Central, que contradiu la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) i nega la condició d'europarlamentari al líder d'ERC. L'anunci del veredicte de l'ens electoral ha estat sorprenent, perquè ha estat el líder del PP, Pablo Casado, qui l'ha comunicat abans que la pròpia JEC.
El tribunal electoral aplica, com en el cas de la inhabilitació de Quim Torra, l'article 6.2 de la llei del règim electoral (LOREG) que diu en el seu apartat a) que no poden ser elegibles aquelles persones condemnades per sentència ferma a una pena de presó. Junqueras està condemnat a tretze anys de presó per un delicte de sedició i malversació. 

La JEC conclou que el fet que Junqueras estigui condemnat és causa "d'inelegibilitat sobrevinguda" fet que li impedeix accedir a l'acta de diputat al Parlament Europeu. A l'acord fet públic aquest divendres al vespre, l'àrbitre electoral fa córrer la llista amb la qual va concórrer ERC a les eleccions europees i proclama Jordi Solé eurodiputat en substitució del líder dels republicans.

Així doncs, l'àrbitre electoral declara la "pèrdua de la condició de diputat del Parlament europeu" de Junqueras "amb anul·lació del seu mandat" amb efectes immediats i ho comunicarà al president del Parlament europeu. La JEC afirma que la "nova situació" de Junqueras, que està condemnat per sentència ferma i ja no està en presó provisional "que era la que tenia quan va resoldre el TJUE", fa que perdi el mandat parlamentari.

La JEC s'anticipa al Suprem

D'aquesta manera, la JEC s'anticipa al Suprem, que ha de decidir en els pròxims dies com aplica la sentència del TJUE un cop totes les parts -Fiscalia, Advocacia de l'Estat i defensa- s'han posicionat al respecte. Diversos juristes apuntaven aquests últims dies que la Junta Electoral hauria hagut de remetre la qüestió al Suprem i no pas anticipar-se, però finalment l'ens ha optat per tirar pel dret sense esperar el posicionament de l'alt tribunal.

El tribunal electoral -un tribual administratiu jeràrquicament inferior al Suprem- també pren la decisió després que la justícia belga hagi suspès les euroordres de Pablo Llarena contra Carles Puigdemont i Toni Comín, considerant que tenen immunitat i fins que no es tramiti el suplicatori no poden ser jutjats ni extradits.