De l'auge de la ultradreta a la lluita contra el canvi climàtic: una dècada d'incertesa i esperança

El Brexit i Donald Trump, el pontificat de Francesc, el fracàs de la Primavera Àrab i la sentència del Suprem són alguns dels conceptes més destacats del diccionari d'una època

02 de gener del 2020
Una dècada s'acomiada i ens deixa un escenari internacional més complex -si això era possible- del que hi havia. El segle XXI va començar amb els atemptats de l'11-S contra les Torres Bessones de Nova York i la consegüent croada contra Bin Laden i la Guerra de l'Iraq. Després d'anys de conflictes, l'elecció de Barack Obama el 2008 i el que va simbolitzar va semblar que reconduïa al món cap a un període de més canvi i esperança, mentre s'afrontava la greu crisi econòmica. L'esclat de la Primavera Àrab, a partir del 2011, va semblar corroborar la sensació d'una inflexió cap a un món amb més participació de les societats civils.

Però aquesta dècada que es consumeix ha fet créixer encara més la incertesa, enmig de grans processos per resoldre, des de les guerres comercials anunciades pels Estats Units al Brexit a Europa, i el bloqueig polític en el conflicte entre Catalunya i l'estat espanyol. La crisi migratòria, que ha caigut de ple sobre el projecte europeu, i l'ascens de diversos fenòmens de dretes extremes, han estès un vel d'interrogants sobre somnis i esperances, enmig del combat contra el canvi climàtic i amb un Papa Francesc envoltat d'adversaris. Aquí teniu un diccionari d'alguns dels esdeveniments, personatges i processos que han omplert la dècada.