Turisme Rural Garrotxa associa diferents tipologies d’allotjaments situats en entorns rurals

Amb més de 80 cases i més de 700 places a la comarca, ja permet l’entrada a l’entitat d’hostatges que comparteixen uns mateixos valors de qualitat turística i de desenvolupament rural responsable

Una casa de turisme rural a prop d'Olot, datada del segle XIII.
Una casa de turisme rural a prop d'Olot, datada del segle XIII. | @garrotxarural.
NacióGarrotxa
31 de desembre del 2020
L’Associació de Turisme Rural de la Garrotxa, Garrotxa Rural, és una entitat amb més de 20 anys d’experiència que ha esdevingut un referent del sector a les comarques gironines, tot agrupant prop del 70% de cases de turisme rural de la comarca. Tanmateix, en els darrers anys, per desconeixement normatiu o per interès del propietari, moltes cases de poble o masies s’han legalitzat no com a cases de turisme rural sinó com a petits hotels o com a habitatges d’ús turístic. Fins fa poc, quan algun d’aquests allotjaments demanava d’associar-se, els estatuts de l’entitat els ho impedien ja que n'era requisit estar legalitzats expressament com a turisme rural.
 
Segons el president de Garrotxa Rural, Fèlix Castanyer, “ja fa un parell d’anys es va iniciar el debat entre els socis en una assemblea, i es crear una comissió de treball que va arribar a la conclusió que, degut a la liberalització del mercat turístic, el turisme rural passava a ser més un concepte i una filosofia de ser i de fer que no una simple figura normativa. I per això a principis d’aquest any els socis van aprovar en assemblea fer un canvi d’estatuts que avui ens permet l’entrada d’aquells allotjaments que volen gaudir dels nostres serveis i de passada ajudar al conjunt a actuar amb una sola veu com a lobby empresarial davant l’administració”.
 

El patrimoni natural de la Garrotxa és un atractiu per al turisme rural de qualitat. Foto: @garrotxarural.


Tot i això, aclareix, que “no es tracta d’associar qualsevol allotjament, sinó només aquells que podrien ser turisme rural perquè compleixen amb els requisits normatius però que per la raó que sigui es van legalitzar en una altra figura normativa”. Això assegura que tots els socis de l’entitat, tot i la lògica diversitat entre ells, continuaran tenint una mateixa manera d’entendre el turisme i una mateixa manera de fer, i és que fer turisme rural a la Garrotxa és molt més que llogar un llit per dormir: tant el propietari com els hostes tenen una percepció del turisme rural a la comarca que està molt lligada a la proximitat tant en el tracte personal com en els productes de quilòmetre zero en què es treballa, a la qualitat del servei i l’entorn paisatgístic, i a un coneixement més profund del territori on la sostenibilitat i el turisme responsable són cabdals. En definitiva, “allotjar-se en una masia o en una casa de poble és per sí mateix una experiència turística especial i única”.
 
“Els objectius de l’entitat són la millora en la qualitat de vida de les zones rurals a través d’un turisme de qualitat i proximitat que sigui competitiu i arrelat al territori, la cooperació amb l’administració, l’assessorament als gestors dels allotjament rurals i la defensa dels seus interessos, així com la promoció i comercialització dels seus productes”. Per això des de Garrotxa Rural s’organitzen diferents activitats socioculturals, conferències i jornades formatives, i es promou l’intercanvi d’experiències així com la comercialització de les cases associades. En aquest sentit, a banda del web turismeruralgarrotxa.com que és el de l’entitat, al lloc web garrotxarural.com el visitant a la comarca pot trobar la central de reserves de l’associació on poder reservar directament allotjament i complementar l’estada amb diferents serveis i descomptes: “Vam ser pioners a la província de Girona en crear la primera central de reserves específica pel turisme rural i, amb només quatre anys en funcionament, l’any passat vam generar una facturació de gairebé 200.000€ en estades a les cases associades”.

Actualment, es treballa conjuntament amb altres comarques per a crear una aplicació de telefonia mòbil que s’espera que entri en servei al primer trimestre de 2020 i que serà la primera eina de comercialització especialitzada en cases de turisme rural a nivell de Catalunya que serà desenvolupada pel propi sector, tot assegurant al usuari que totes les cases participants tenen una mateixa manera d'entendre com ha de ser l'experiència rural.