SALUT

L'Hospital d'Olot engega una campanya sobre el mal ús dels «protectors d'estómac»

En col·laboració amb les farmàcies de les àrees bàsiques de salut de la Vall d'en Bas i de Sant Joan les Fonts

per NacióGarrotxa, Olot | 31 de desembre de 2019 a les 10:02 |
Es distribuiran díptics i cartells en els diferents CAP i s'informarà de la campanya a webs, xarxes socials i farmàcies. | @hospiolot.
Aquesta informació es va publicar originalment el 31 de desembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Fundació Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa, juntament amb les farmàcies de les zones de la Vall d’en Bas i de Sant Joan les Fonts, inicien una campanya contra el mal ús dels anomenats "protectors d’estómac" o medicaments de la família de l’omeprazole, que poden generar efectes adversos si no es prenen sota control mèdic.

Aquesta iniciativa, que s’engega per primera vegada conjuntament entre les àrees bàsiques de la Fundació i les farmàcies de referència en aquestes zones, ha de permetre ajustar la utilització d’aquests fàrmacs a les indicacions que han demostrat ser més efectives i segures.


L’objectiu de la campanya és conscienciar la població que prendre aquest medicament de manera abusiva o convertir-ho en un costum pot derivar en problemes de salut. La falta de vitamina B12, de ferro o de magnesi són conseqüències de l’abús d’aquest fàrmac que, a més a més, pot augmentar el risc de tenir osteoporosi o de patir fractures i infeccions intestinals.

Aquesta campanya se suma a les que ja han dut a terme altres centres sanitaris a Catalunya i que han ajudat a conscienciar i reduir la quantitat de fàrmacs consumits. Per a fer visible la campanya, s’emprarà les pàgines webs corporatives, les pantalles de televisor que hi ha als diferents centres i les xarxes socials; també, es distribuiran díptics i cartells en els diferents CAP de la Fundació i les farmàcies de referència en aquestes zones.

 
Què són els “protectors d’estómac”?


Els "protectors d’estómac" són medicaments que redueixen la quantitat d’àcid a l’estómac i es fan servir en diferents malalties digestives o com a prevenció de les complicacions per la presa d’altres medicaments.

Els medicaments com l’omeprazole (o el pantoprazole, lansoprazole, esomeprazole i rabeprazole, que són de la mateixa família) són remeis que actuen per a disminuir la quantitat d’àcid que produeix l’estómac. Es fan servir en diferents malalties com el reflux gastroesofàgic, les úlceres gastroduodenals o l’hèrnia hiatal.

També, s’usen sovint en pacients sense malaltia intestinal per a prevenir les hemorràgies provocades pel consum de medicaments antiinflamatoris de llarga durada, com ara l’aspirina o l’ibuprofèn i per aquest motiu són popularment coneguts com a “protectors gàstrics”.

 

Participació