Els parcs naturals i estacions d'esquí de la Cerdanya i Ripollès s'alien per «endreçar» l'accés de visitants

La Molina, Vallter 2000 i Vall de Núria i el Departament de Territori hi invertiran 79.765 euros aquest 2020

L'acord s'ha signat aquest dimecres
L'acord s'ha signat aquest dimecres | ACN
Redacció
19 de desembre del 2019
Els parcs naturals de Cadí-Moixeró (la Cerdanya) i de les Capçaleres del Ter i del Freser (el Ripollès) han signat aquest dimecres un conveni de col·laboració amb les estacions d'esquí de la Molina, Vallter2000 i Vall de Núria per tal d'"endreçar" els accessos de visitants. El president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) –que gestiona les tres estacions–, Ricard Font, ha apuntat que aquestes infraestructures per a esquiadors s'han convertit en una "porta humanitzada amb espais d'aparcament" dels parcs naturals.

El conveni fixa un conjunt d'inversions com ara senyalitzacions sobre la flora i fauna que hi ha en els parcs naturals o la creació d'un observatori d'aus amb un cost total de 79.765 euros.

Vies d'accés

Els telecabines i remuntadors de les estacions d'esquí s'han convertit en una via d'accés en alguns dels cims de Catalunya per a visitants que no dominen la muntanya durant els mesos d'estiu. Des de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) fa anys que potencien la temporada d'estiu a les diferents estacions d'esquí que gestionen.

Aquest dimecres, l'aposta s'ha materialitzat amb un conveni de col·laboració entre les tres estacions de la Molina, Vallter 2000 i Vall de Núria amb els dos parcs naturals. El document marca un conjunt d'inversions que fomentin el turisme sobretot fora de l'època de neu.

Font ha reivindicat el paper de les estacions com a "porta d'entrada humanitzada" als parcs, ja que les estacions disposen d'"espais d'aparcament, facilitat d'accés i enginys que permet a la gent arribar fins a cotes altes, a tocar del Bassegoda o del Puigmal".

Segons Font, utilitzar aquests recursos fora de la temporada d'esquí és clau perquè totes les persones que no són excursionistes "coneguin" la natura i el paratge "per començar-lo a estimar".

Però atraure visitants que no tenen experiència en alta muntanya pot convertir-se en un risc, ja que cal anar vestit d'una forma determinada o tenir en compte diversos aspectes. Aquest és un dels punts que intentarà resoldre el conveni signat amb els parcs naturals de la Cerdanya i el Ripollès aquest dimecres. Font ha remarcat que l'objectiu del conveni és "endreçar" els accessos, més que "limitar o restringir" la seva entrada.

De fet, els dos parcs preveuen instal·lar senyalitzacions per orientar als visitants. A la Vall de Núria, el director del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, Santi Ferriol, ha destacat que instal·laran diversos panells amb "un codi de bones pràctiques per saber com comportar-se a la natura" i també donaran "consells de seguretat" sobre el tipus de calçat que cal portar, que cal anar abrigat, entra d'altres aspectes.

Per altra banda, el Parc Natural del Cadí-Moixeró farà el mateix per a tots aquells qui accedeixin al cim de la Tosa amb el nou telecabina Cadí-Moixeró de la Molina que et deixa a més de 2.500 metres d'alçada. Per això, el seu director, Jordi Garcia, ha avançat que el conveni servirà per "ordenar tots els accessos en senders i pistes" per tal que "la gent sense coneixements de muntanya hi arribin sense perdre's".

També es posaran tanques i escales en un mirador damunt de la carena del Serrat Gran per reforçar-ne la seguretat. El conjunt d'inversions previstes per aquest parc natural arriba als 49.239 euros, un 74% dels quals els assumirà FGC i el 26% restant, el Departament de Territori i Sostenibilitat.

30.526 euros per al parc del Ripollès

Per altra banda, a la Vall de Núria s'instal·larà un nou observatori d'ocells davant de la Creu d'en Riba, a tocar del refugi del Pic de l'Àliga. L'estació executarà les obres de construcció de l'observatori, mentre que el parc natural instal·larà panells informatius sobre les espècies que s'hi podran veure. També s'instal·larà una exposició temporal en el recinte de lloguer de material. En conjunt, el conveni xifra en 21.126 euros la inversió en aquesta estació. El 86% del cost el pagarà l'estació d'esquí i l'altre 14% provindrà del Departament.

A la zona de Vallter 2000 s'instal·larà un comptador de vehicles per saber quin volum de persones hi accedeix durant l'hivern i també durant l'estiu. A la primavera, es netejarà el torrent de Morens, a prop de l'aparcament de l'estació. La inversió prevista en aquesta zona és de 9.400 euros que es repartiran entre Territori i Sostenibilitat (un 76% del cost) i l'estació Vallter 2000 (el 26% restant).
 

Dos esquiadors a Vall de Núria. Foto: Vall de Núria