No és un vial prepara l'acció de protesta «Prou de fum, fum, fum, a Olot!» aquest diumenge

La plataforma veïnal convoca els ciutadans a migdia a una caminada des del Parc Espuña fins a La Solfa, on es cantarà una nadala feta expressament per a l'ocasió

La plataforma veïnal No és un vial, és un carrer! es tornarà a manifestar aquest diumenge a Olot.
La plataforma veïnal No és un vial, és un carrer! es tornarà a manifestar aquest diumenge a Olot. | @noesunvial.
NacióGarrotxa
18 de desembre del 2019
La Plataforma No és un vial, és un carrer! convoca els ciutadans a manifestar-se el matí de diumenge, 22 de desembre, sota el lema “Prou de fum, fum, fum, a Olot!”. Cansats de suportar la intensitat del trànsit que es viu a la ciutat, especialment en alguns dels seus carrers, i preocupats pels nivells de contaminació que registren els mesuradors que han començat a utilitzar (amb pics d'augment de més de 100 μg/m3), reclamen un cop més a la Generalitat de Catalunya que doni solució al problema ambiental plantejat en bona part per ella mateixa amb l’obertura del túnel de Bracons. 

Per això, segons diuen, anteposant "la salut per davant dels diners",  fan una crida a sumar-se a la caminada reivindicativa que sortirà del Parc Espuña a les 12 h del matí i que s'adreçarà xano-xano per l’avinguda Sant Jordi al pont de Bonavista, a tocar de La Solfa, on es farà la lectura d'un manifest. Finalment, estrenaran la nadala Prou de fum, fum, fum! (podeu veure'n la lletra aquí sota), i ho enregistraran tot.
 

La lletra de la nadala que cantarà la plataforma No és un vial, és un carrer!. Foto: @noesunvial.


Segons la plataforma veïnal l’alta industrialització de la comarca –i de les comarques veïnes–, més la temptació evident que suposa escollir la ruta de Bracons per a evitar el peatge de l’autopista, el fet de no tenir una via adequada que eviti passar pel mig d'Olot la converteix en un fals corredor de mercaderies que se serveix de carrers urbans per fer la feina. Aquest punt veu en l’avinguda Sant Jordi i els carrers que la continuen l’exemple paradigmàtic de cicatriu ecològica, però una semblant situació pateixen vies del nucli urbà com l’avinguda Reis Catòlics, el carrer Mulleras, el passeig de Barcelona, l’avinguda Santa Coloma…

No és un vial reclama un remei en el termini més breu possible, d’aquí les accions endegades per amb el Síndic de Greuges, les peticions a l’Ajuntament d’Olot de sumar-se als mesuraments de l’aire, i, també, abordar sense complexos una autèntica política viària que no desestimi restriccions del trànsit de pas per tot el nucli urbà, a més de sumar forces per a no haver de continuar respirant un excés d’òxid de nitrogen i demanar la Generalitat que construeixi la ronda (variant nord) que ja fa 10 anys que està pendent.

"Nosaltres no pretenem perjudicar cap territori, i lamentem que hi hagi persones que se senten incomodades perquè posem de manifest els nostres problemes. De fet creiem que, considerades les circumstàncies, la solució que aportem (impulsar la circumval·lació de la ciutat), és respectuosa perquè no inclou altres termes municipals, i també la més pràctica i econòmica després de tants anys d’immobilisme", manifesten des de la plataforma. Ara volen accions realistes i urgents per part de les administracions, "no demagògies que no condueixen a res, o que arriben tard".

En termes de responsabilitat local, en uns moments en què la sostenibilitat i la qualitat ambiental són al primer pla de l’actualitat, "Olot es troba de nassos amb la realitat d'estar sobresaturada de vehicles, mancada d’una mentalitat progressista que reverteixi la prevalença del transport automòbil. La pedagogia per part de les institucions, en aquest sentit, ha estat nul·la, i molts ciutadans s’estimen més tenir davant de casa cotxes aparcats que arbres. Aquí, per tant, l’assignatura pendent és clarament interna; calen reflexió i mesures correctores, tant del nostre Ajuntament com de tots plegats".

Per això, segons diuen, anteposant "la salut per davant dels diners",  fan una crida a sumar-se a la caminada reivindicativa que sortirà del Parc Espuña a les 12 h del matí i que s'adreçarà xano-xano per l’avinguda Sant Jordi al pont de Bonavista, a tocar de La Solfa, on es farà la lectura d'un manifest. Finalment, estrenaran la nadala Prou de fum, fum, fum! (podeu veure'n la lletra aquí sota), i ho enregistraran tot.