Bassols Energia inicia la construcció d’una nova subestació elèctrica a Sant Jaume de Llierca

Amb una inversió prevista de gairebé 6 MEUR, es preveu que entri en funcionament a les darreries de 2020

Els treballs per a bastir la nova subestació elèctrica ja han començat a Sant Jaume de Llierca
Els treballs per a bastir la nova subestació elèctrica ja han començat a Sant Jaume de Llierca | @bassolsenergia.
Redacció
10 de desembre del 2019
Bassols Energia ha iniciat els treballs per a construir una nova subestació elèctrica de 132/25kV a Sant Jaume de Llierca (Garrotxa). La nova subestació, que suposarà un augment en la capacitat de subministrament de la zona i per extensió, de la Garrotxa, suposarà una inversió de prop de 6 milions d’euros i es preveu que entri en funcionament a les darreries de 2020.
 
La nova subestació rebrà l’energia de la línia de 132 kV que uneix Olot amb Santa Llogaia d’Àlguema, la transformarà mitjançant dos transformadors de 132/25kV i 40/50 MVA de potència i la distribuirà a la xarxa de mitja tensió de 25kV, a través de cabines de doble barra amb aïllament amb gas.

La instal·lació estarà formada per un parc exterior amb els equips d’alta tensió de 132 kV i per un parc interior on s’ubicaran els equips de mitja tensió a 25kV, així com les sales de control, serveis auxiliars, magatzems i sales de comunicacions.

El director tècnic de Bassols Energia, Jordi Rodà, ha destacat que la nova subestació “es construeix amb l’objectiu de satisfer la demanda energètica a Sant Jaume de Llierca, reforçar la xarxa de 25kV del municipi i, per extensió, de la Garrotxa, i per a afrontar la futura electrificació de l’economia”. La construcció de la nova subestació permetrà a més a Bassols Energia “optimitzar i maximitzar el mercat secundari perquè, en cas d’una fallada a les subestacions d’Olot o de Serinyà, la nova instal·lació podrà proveir energia a una part dels subministraments elèctrics connectats a aquestes dues subestacions”.
 
La subestació se situa dins l’àrea d’especial protecció per a l’avifauna. El director tècnic de Bassols Energia ha explicat que “la subestació s’ha dissenyat perquè sigui el màxim de respectuosa amb l’entorn” i ha afegit que “en aquest sentit, s’ha minimitzat qualsevol impacte visual amb motes de terreny vegetal i talussos amb plantació d’arbres i plantes arbustives al seu perímetre, així com s’aplicarà un tractament cromàtic de color fosc a certs elements, com el que ja s’utilitza en diferents zones del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa”.
 
A més, la construcció de la nova subestació comportarà la retirada de 690 metres de línies aèries de 25kV, tot eliminant el risc de col·lisió i electrocució de les aus. Les noves línies de 25kV seran subterrànies i es connectaran a les que ja estan instal·lades a la zona.

Bassols Energia va iniciar el procés per a bastir aquesta nova subestació fa aproximadament dos anys i, una vegada superats tots els tràmits, es preveu que la nova instal·lació entri en funcionament durant l’últim trimestre de 2020 amb una inversió prevista de gairebé 6 milions d’euros.