La CUP de Girona, Sarrià de Ter i Salt exigeix fer net amb AGISSA

Volen que s'accepti d’una vegada per totes que hi ha hagut pràctiques opaques i presumptament delictives a Girona SA, la part privada, però també deixadesa política a la part pública d’AGISSA

per Redacció , Girona, 27 de novembre de 2019 a les 08:11 |
Edgar Castellanos, Laia Pèlach i Marta Guillaumes durant la roda de premsa d'aquest dimarts. | @CUPNordOriental.
El passat 14 de novembre els tres batlles dels municipis de Girona, Salt i Sarrià de Ter van presentar públicament l’informe del Secretari de l’Ajuntament de Girona “Resolució del contracte adjudicat a la entitat Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter per a la prestació del servei d’abastament i distribució d’aigua potable als municipis integrats del sistema de Girona, per incompliment de les obligacions i compromisos assumits per la entitat Girona, SA.”. En aquella presentació els cupaires van ratificar que l’actitud dels tres ajuntaments encara era la mateixa: es veuen obligats a avançar en la municipalització del servei d’aigües davant els flagrants incompliments de contracte, però continuen sense assumir responsabilitats polítiques i sense posar mecanismes de transparència i control ciutadà que assegurin que la situació no es repeteixi.

La regidora a Girona, Laia Pèlach, ha reivindicat el paper de la CUP en el procés de fer aflorar les pràctiques delictives, ja que gràcies a la denúncia de la CUP de finals de 2015 –que està encara en fase d'instrucció amb mesures cautelars– s'ha arribat a tenir tota la informació que permet al secretari fer informes com el que certifiquen que manquen els 10 milions d'inversió compromesos, tal com recull l’informe.  En aquest report, a més, es reconeix que s’observa un possible delicte d'administració deslleial com ja apunta la CUP des de fa quatre anys malgrat que molts partits els havien assenyalat de precipitar-se, per tal de no assumir la deixadesa i la connivència política.

 
També ha manifestat estar totalment d’acord amb la conclusió a què arriba el secretari en l’informe: cal donar per finalitzat anticipadament el contracte abans que aquest acabi el 31 de desembre de 2020, ja que són innegables els reiterats incompliments de la part privada Girona, SA. “A més a més, cal recordar que s'ha demostrat que la pròrroga proposada per CiU el 2012 incloïa només un 10% de les inversions necessàries al sistema. Tot plegat porta a una situació molt precària del servei d'aigües, que cal solucionar definitivament”, ha remarcat la regidora.

 
La regidora de Salt, Marta Guillaumes, i el regidor de Sarrià de Ter, Edgar Castellanos, han exposat les propostes que les 3 formacions polítiques reclamen als tres ajuntaments implicats. Aquestes reclamacions són:
  1. Que resolguin el contracte amb Girona SA al més aviat possible i que no demorin més la solució a un problema que ve de molt lluny i que no s'ha volgut afrontar en d'altres moments i negociar amb l'oposició com serà el procés de municipalització. Això passarà per la dissolució d'AGISSA i, per tant, cal començar a constituir ja una societat al 100% de capital públic entre els 3 ajuntaments, de model també mancomunat, que substitueixi AGISSA.
  2. Que iniciïn un procés de transparència amb la ciutadania que requereix una situació com la que vivim. Consideren que cal una convocatòria de la “Taula de l'aigua” constituïda però a la que no s’està dotant de contingut, construir un web on es pugui consultar de forma clara què ha passat i realitzar una audiència pública amb la ciutadania sobre el model de gestió d'aigua.
  3. Que es comprometin públicament a demanar als jutjats totes les condemnes necessàries pels gestors de Girona SA que durant anys han estat al capdavant de la gestió de l'aigua als tres municipis.

 

Participació