Dos investigadors de l'Institut Català de Recerca de l'Aigua, entre els científics més citats del món

La llista Highly Cited Researchers hi destaca Damià Barceló i Mira Petrovic, just quan es commemora la primera dècada de l'Institut a Girona

EcoDiari.cat
26 de novembre del 2019
Actualitzat a les 12:41h
Damià Barceló, director de l’Institut Català de Recerca de l'Aigua, i Mira Petrovic, cap de l’Àrea de Qualitat de l’Aigua de l'ICRA.
Damià Barceló, director de l’Institut Català de Recerca de l'Aigua, i Mira Petrovic, cap de l’Àrea de Qualitat de l’Aigua de l'ICRA. | @clipmedia.
Damià Barceló, director de l’Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA)*, i Mira Petrovic, cap de l’Àrea de Qualitat de l’Aigua de l'ICRA, són dos dels 39 investigadors de centres de recerca i universitats catalans que figuren en la llista Highly Cited Researchers dels científics més citats del món.

La llista que cada any publica el Web of Science Groupdona una idea de com, malgrat les discretes dimensions de l’ICRA, la qualitat i la quantitat dels treballs de recerca generats des de l’ICRA fan que la seva tasca sigui coneguda i reconeguda arreu del món.

El reconeixement arriba pocs dies abans que tingui lloc l’acte oficial de commemoració del 10è aniversari de l’ICRA, a la ciutat de Girona. Aquest dimarts 26 de novembre el personal de l’ICRA, acompanyats pel rector de la Universitat de Girona, Dr. Quim Salvi, pel director de l'Agència Catalana de l'Aigua, Lluís Ridao, i per més d'un centenar de convidats, es trobaran per commemorar la seva primera dècada a l’edifici H2O, ubicat al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona.

En el marc de la celebració tindrà lloc el Congrés "Water research in perspective: beyond 2020", en el qual els investigadors de l'ICRA exposaran als assistents assumptes com la qualitat de l'aigua, l'amenaça dels contaminants emergents i de les espècies invasores o els riscos d'inundacions i sequeres. Així mateix, les conseqüències que poden tenir per als éssers humans i la natura o les polítiques que es podrien aplicar relacionades amb l'aigua.

Sobre Damià Barceló

Nascut a Menàrguens (Lleida) el 1954, es va llicenciar en Química per la Universitat de Barcelona (UB) el 1977 i es va doctorar en l’àrea de Química Analítica de la mateixa universitat l’any 1984. Actualment treballa com a professor d’investigació de l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA) de Barcelona, que forma part del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). Des del 2008 és director de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA) a Girona. Des del 2017 és professor distingit a la King Saud d’Arabia Saudí. I des del 2019 és professor convidat de la Zhejiang A&F University de Hangzhou, Xina.

La seva trajectòria investigadora s’ha centrat en l’àrea de la qualitat de l’aigua, especialment en el desenvolupament de mètodes per controlar la contaminació orgànica causada pels anomenats "contaminants emergents" (pesticides polars, tensioactius, detergents, disruptors endocrins i productes farmacèutics) en residus i aigua natural.

Sobre Mira Petrovic

Nascuda a Sarajevo (Bòsnia i Hercegovina) el 1965, es va llicenciar en Enginyeria Química per la Universitat de Zagreb (Croàcia) el 1988 i es va doctorar en Química per la Facultat d'Enginyeria Química i Tecnologia de la Universitat de Zagreb, l’any 1995.

Va ser professora de Recerca ICREA a l'IDAEA- CSIC (Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l'Aigua), des de desembre de 2005 fins a juliol de 2011. I actualment és professora de recerca ICREA a l’ICRA i cap de l’Àrea de Qualitat de l’Aigua de l’ICRA.

La seva recerca s’ha centrat en la química ambiental analítica i en unes línies específiques de recerca que són: l'estudi de la transformació biòtica i abiòtica de contaminants emergents, la identificació de productes de transformació i l'esclariment de les vies de transformació; l'estudi de la presència i distribució de contaminants emergents en el medi aquàtic i l'avaluació de riscos ambientals, i la gestió sostenible de les aigües residuals; aplicació de tecnologies innovadores de tractament d'aigües residuals; pràctiques innovadores per a la reutilització de les aigües regenerades.