Girona inicia una prova pilot a Font de la Pólvora per a intentar resoldre-hi els talls de subministrament elèctric

La iniciativa anunciada per la batllessa, Marta Madrenas, consistirà a ampliar la sectorització i fer-la escala per escala en les vuit comunitats de propietaris del carrer de la Mimosa

Marta Madrenas i Núria Pi han donat detalls del pla previst.
Marta Madrenas i Núria Pi han donat detalls del pla previst. | @girona_cat.
Redacció
26 de novembre del 2019
Actualitzat a les 11:18h
L’Ajuntament de Girona emprendrà una sèrie de mesures en les properes setmanes per a intentar resoldre la situació del subministrament elèctric a Font de la Pólvora, que actualment pateix talls freqüents de llum. La batllessa de Girona, Marta Madrenas, i la regidora de Drets Socials del consistori, Núria Pi, n’han explicat aquest passat matí de dilluns els detalls.
 
“Som un govern que destinem molts esforços i recursos a la situació de la Font de la Pólvora, estem atenent el problema dels talls de llum i confiem en avançar amb totes aquestes mesures. Estem davant d’una situació extraordinàriament complexa. Però hem de ser conscients que no serà fàcil i que sense la col·laboració de la gent del barri serà molt i molt més difícil. Per això fem una crida a la conscienciació dels veïns i les veïnes, a regularitzar la situació de cadascú i, a qui no pugui, que compti amb els serveis socials municipals”, ha subratllat l’alcaldessa. En aquest sentit, ha remarcat que “és imprescindible que treballem tots en la mateixa direcció i amb complicitat: Ajuntament, companyia elèctrica, veïns i professionals del sector elèctric”.
 
Entre les actuacions que s’implementaran, cal destacar que s’iniciarà una prova pilot al carrer de la Mimosa que consistirà en ampliar la sectorització, que ara era més genèrica, per fer-la seccionant les línies escala per escala. D’aquesta manera, cada escala tindrà el seu propi tancatal carrer amb els dos fusibles que fan de protecció de l’escala i de protecció de la línia. Aquesta iniciativa s’implementarà un cop estiguin regularitzades les vuit comunitats de propietaris del carrer, és a dir, un cop estiguin constituïdes com a tal i tinguin un president o presidenta que pugui autoritzar Endesa a fer la modificació de la línia elèctrica.
 
“Hem arribat a un acord amb Endesa, que assumirà la inversió d’aquesta prova pilot. El comptador particular es mantindrà dins de l’escala i això farà que en cas de sobrecàrrega de la línia en un bloc el tall no afecti els blocs següents, com passava fins ara. Això permetrà identificar millor en quins blocs es produeix el frau i, sobretot, permetrà reduir de manera molt important el risc d’incendis a l’interior de les escales”, ha explicat la regidora Núria Pi, que ha afegit que la prova pilot durarà uns dos mesos i, després, un cop s’hagi analitzat com ha anat, s’estudiarà ampliar aquesta solució a la resta de carrers on hi ha més problemes: el carrer del Castanyer, el carrer de l’Avellaner i el carrer del Roure.
 
A més, es mantindrà obert el pla de regularització dels contractes de subministraments que es porta a terme des de l’Àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Girona, a través del qual, s’ofereixen ajudes a les persones que estiguin en situació de vulnerabilitat econòmica. En la primera fase del pla a Font de la Pólvora, que es va portar a terme la primavera i l’estiu passat, es van presentar 33 sol·licituds -27 entre gener i abril i 6 a l’estiu-, de les quals han finalitzat el procés i se n’han donat d’alta sis.
 
Des del consistori també es destinarà una persona a fer una campanya de sensibilització entre els veïns i veïnes del barri per explicar i analitzar la diferència entre el consum contractat i el consum real tenint en compte, per exemple, els electrodomèstics que hi ha a cada domicili i valorar si cal augmentar la potència de la instal·lació elèctrica en determinats habitatges. Per últim, la Policia Municipal anirà freqüentment al carrer de la Mimosa per vigilar que no es produeixin fraus en aquestes noves instal·lacions.
 
En els últims mesos s’han analitzat diferents solucions, com les que es van implantar a Sant Adrià del Besòs, en què es van blindar els comptadors. A Font de la Pólvora, però, seria més complicat de portar a terme per la manera com estan instal·lats els comptadors a les escales i per les reticències dels veïns i veïnes.
 
Les solucions que es proposen tenen com a objectiu principal garantir la seguretat dels veïns i veïnes del barri, tal com ha assenyalat l’alcaldessa. “Hem tingut diversos avisos, amb incendis en escales, algun dels quals ha estat seriós. Des del 2018 hi ha hagut exactament cinc incendis per sobrecàrrega a les escales. Per això, les accions que portarem a terme seran, en primer lloc, per garantir la seguretat de les persones; en segon lloc, per trobar la manera que qui està al dia de pagament tingui llum i no paguin justos per pecadors, i, en tercer lloc, per regularitzar de nou el màxim nombre possible d’instal·lacions al barri. Assegurar la seguretat i la salubritat dels veïns de tots els barris de la ciutat és la nostra prioritat i, per això, en aquest cas, des de l’Ajuntament presentarem querelles criminals contra les persones que estiguin defraudant elèctricament perquè posen en joc tant la seguretat com la salut dels seus veïns”, ha indicat.
 
Ara fa un any des de l’Ajuntament es van presentar un seguit de solucions per combatre el frau elèctric a Font de la Pólvora: sectorització, augment dels dispositius policials, cerca de solucions particulars per a les persones més vulnerables i un pla de regularització de comptadors. “A diferència d’altres barris, com Vila-roja o Torre Gironella, a Font de la Pólvora els treballs en la sectorització no han servit per resoldre els talls de llum”, ha afirmat Madrenas.
 
Les instal·lacions elèctriques que hi ha actualment al barri tenen capacitat per subministrar una potència convinguda de 2.212 quilovats que dona servei a 642 punts de connexió, entre habitatges, escales i locals, segons dades de la companyia avalades per la Generalitat de Catalunya. De tots aquests punts, només tenen contracte un 53,7% (345) amb una potència contractada de 1.344 quilovats.
 
Els talls de llum que es produeixen el barri són provocats per sobrecàrregues i no per avaries, per això solucions com la instal·lació de generadors no resoldrien la situació. Això significa que hi ha un consum superior a la capacitat de la xarxa, però en canvi només es contracta un 60% d’aquesta capacitat i, per tant, vol dir que hi ha un “consum fantasma” d’un mínim de 867 quilovats, un 40% de la potència disponible al barri. La Generalitat, els tècnics municipals, Endesa i el Gremi d’Instal·ladors, a qui s’ha consultat com organisme independent, han validat que les instal·lacions elèctriques estan en bones condicions i que les reparacions que s’han fet al sector són correctes.