Les comarques gironines mantenen les dinou estrelles Michelin

El xef català Jordi Cruz aconsegueix cinc brillants amb l'Angle en una edició en què també s'ha guardonat tres nous restaurants catalans

Premi de dues estrelles a Jordi Cruz.
Premi de dues estrelles a Jordi Cruz. | ACN.
NacióDigital
21 de novembre del 2019
Actualitzat a la 13:02h
El restaurant Angle del mediàtic Jordi Cruz ha aconseguit la segona estrella Michelin. D'aquesta manera, el xef català suma un total de cinc estrelles, ja que l'AbaC també ha mantingut les tres. Durant l'entrega de premis a la gala celebrada a Sevilla aquest dimecres nit, el cuiner ha aconseguit escalar posicions en un dels podis culinaris més prestigiosos del món. 

Les comarques gironines mantenen les seves dinou estrelles Michelin, que es reparteixen per tot el territori de la següent manera:
  • El Celler de Can Roca de Girona (Gironès), amb 3 estrelles.
  • Miramar de Llançà (Alt Empordà), amb 3 estrelles.
  • Les Cols d’Olot (Garrotxa), amb 2 estrelles.
  • Bo.TiC de Corçà (Baix Empordà), amb 1 estrella.
  • Ca l'Arpa de Banyoles (Pla de l’Estany), amb 1 estrella.
  • Ca l'Enric de La Vall de Bianya (Garrotxa), amb 1 estrella.
  • Casamar de Llafranc (Baix Empordà), amb 1 estrella.
  • Castell Peralada de Peralada (Alt Empordà), amb 1 estrella.
  • Els Tinars de Llagostera (Gironès), amb 1 estrella.
  • Emporium de Castelló d'Empúries (Alt Empordà), amb 1 estrella.
  • La Cuina de Can Simon de Tossa de Mar (Selva), amb 1 estrella.
  • La Fonda Xesc de Gombrèn (Ripollès), amb 1 estrella.
  • Les Magnòlies d’Arbúcies (Selva), amb 1 estrella.
  • Massana de Girona (Gironès), amb 1 estrella.
Cal remarcar, tanmateix, que els restaurants Els Brancs, de Roses, i Terra, de S'Agaró-Sant Feliu, han perdut enguany l'estrella que ostentaven.

Precisament, aquest dissabte, a un quart de set, Isabel i Jordi Juncà elaboraran en directe "La Becada" i altres plats històrics de Ca l'Enric, una demostració de com s’executa la cuina d’estrella a la Garrotxa a la Fira Orígens 2019, que se celebra aquest cap de setmana a Olot. A la mateixa fira, diumenge, a les sis de la tarda, Fina Puigdevall farà una demostració a l'Aula de Cuina amb una interpretació personal de tot de plats tradicionals.

Els altres establiments catalans que han aconseguit una nova distinció són: el restaurant Aürt de Barcelona del cuiner Artur Martínez; Cinc Sentits, també de Barcelona, del xef Jordi Artal, que recupera l'estrella que va perdre en la passada edició per tancament i trasllat, i Deliranto de Salou del xef Josep Moreno.

Per contra, els que que han perdut l'estrella que tenien són La Barra de Carles Abellán de Barcelona, Els Brancs de Roses i Terra de S'agaró. El restaurant Gaig, de Barcelona, també ha perdut la distinció per tancament i trasllat.

Una altra novetat de la gala ha estat la incorporació del guardó a la sostenibilitat, que ha estat entregat al xef Angel León del restaurant A poniente.  

En l'última edició, celebrada tot just fa un any, Catalunya va col·locar quatre nous restaurants a la llista: la Barra de Carles Abellán, el Terra de Paco Pérez, l'Oria de Martín Berasategui i Cocina Hemanos Torres. També en va perdre, ja que es va oficialitzar la retirada de tres estrelles al Sant Pau de Carme Ruscalleda -tancat per decisió interna-.

La gala d'aquesta nit ha coincidit amb el 110è aniversari de la guia i, segons els organitzadors, ha estat l'acte de major dimensió de tota la història de la guia Michelin a la península Ibèrica. Entre el públic hi ha hagut representació de tots els locals amb tres i dues estrelles fins ara.