La Catosfera, el 15 i 16 de novembre a l'Auditori Josep Irla de Girona

El subdirector de NacióDigital, Ferran Casas, i els periodistes Albert Cuesta, Ismael Nafría i Mariola Dinarès, la lingüista Carme Junyent, el viquipedista Àlex Hinojo o l’enginyer informàtic Josep M. Ganyet, són alguns dels convidats

Un debat sobre el periodisme després de l'1-O en l'edició de l'any passat de la Catosfera
Un debat sobre el periodisme després de l'1-O en l'edició de l'any passat de la Catosfera | Catosfera
NacióDigital
15 de novembre del 2019
Actualitzat a les 14:18h
La Catosfera, el cicle de debats en profunditat i xerrades sobre les novetats tecnològiques i del món d’Internet i la comunicació a Catalunya celebrarà finalment la seva onzena edició els propers 15  i 16 de novembre a l’Auditori Josep Irla. Les jornades van ser suspeses prèviament a conseqüència de les mobilitzacions de rebuig per la sentència dictada pel Tribunal Suprem en relació amb el procés i la vaga general celebrada el 18 d’octubre.

La jornada, que centrarà la seva programació el dissabte 16 de novembre, programa en aquesta ocasió el SEODay, un matí de xerrades sobre diferents estratègies de posicionament SEO amb professionals de primer nivell, una taula sobre periodisme en l’era del clickbait i una altra sobre el paper del català davant l’augment de la interacció per veu dels dispositius tecnològics. Prèviament, divendres al vespre se celebrarà un el sopar #Trinxat a on el periodista i subdirector de NacióDigital, Ferran Casas, farà un retrat de l’actualitat política. 

Casas és un dels sis periodistes de diferents mitjans de comunicació que s’han unit per tal d’entrevistar més d’un centenar de dirigents polítics, líders presos i exiliats i activistes socials, tots ells protagonistes de l’1 d’octubre, per fer-ne una crònica al llibre Tota la veritat. Una investigació periodística de primer ordre sobre el conflicte polític més important del nostre país. 

Dissabte, el SEODay

El matí de dissabte l’auditori Josep Irla acollirà el SEODay, un matí de xerrades sobre diferents estratègies de posicionament SEO amb professionals de primer nivell com Javier Casares (Brutal.systems), Annabel Teixidor (Tradeinn), Alberto Sanz (Seoforce) i Àngel Ayach (programador web i SEO).

La primera de les dues taules programades la tarda de dissabte 16 de novembre compta amb el segell del Col·legi de Periodistes de Girona que, amb el títol “Qualitat vs quantitat. On queda el periodisme en l’era del clickbait?”, proposa reflexionar sobre aquesta pràctica tan habitual amb la consultora de comunicació Cristina Clopés, el periodista Ismael Nafría i el també periodista i membre del Grup de recerca en Comunicació Social i Institucional de la UdG, Jordi Hernández i la directora de negoci del diari Ara, Georgina Ferri.

Moderarà la taula el periodista Ferran Casas, subdirector de NacióDigital. On queda la qualitat periodística en l’era del clickbait, ara que més clics signifiquen més diners? Quins titulars capten més l’atenció dels lectors? Hi ha espai per al periodisme d’investigació i la reflexió pausada en l’era digital? La immediatesa de les xarxes socials s’ha apoderat dels mitjans de comunicació i el millor contingut és aquell que més ràpidament es comparteix. Com ho viuen, això, els mateixos mitjans de comunicació? De tot això en parlarem dissabte a primera hora de la tarda a l’Auditori Josep Irla. 

"Ens parlaran en català les torradores?"

Posteriorment, la periodista de Catalunya Ràdio, Mariola Dinarès, moderarà la taula amb títol “Ens parlaran en català les torradores?”, en què també hi participaran l’enginyer informàtic Josep M. Ganyet, el viquipedista i activista del coneixement lliure, Àlex Hinojo, el periodista Albert Cuesta i la lingüista Carme Junyent. Cada cop són més els dispositius que ens volen fer la vida més fàcil, ens informen del temps, del trànsit o ens porten allà on els demanem.

El ràpid avenç en les tecnologies d’intel·ligència artificial està contribuint al fet que els robots comencin a ocupar el lloc de les persones. La interacció humà-robot és cada cop més una realitat del dia a dia i menys una pel·lícula de ciència-ficció. Però en quin idioma es comuniquen? En quin lloc quedarà el català davant l'augment de la interacció per la veu dels dispositius tecnològics? Aquestes i altres seran les qüestions que es posaran a sobre de la taula de la Catosfera d’enguany.