Quin és el poble on ha tingut més suport la CUP?

El partit de Mireia Vehí s'ha imposat en cinc municipis i Vilella Alta i Viladamat lideren el suport a la formació

Mireia Vehí valora els resultats des de la seu de la CUP
Mireia Vehí valora els resultats des de la seu de la CUP | Josep M. Montaner
Ariadna España
12 de novembre del 2019
En la seva estrena en uns comicis espanyols, la CUP ha aconseguit irrompre al Congrés. La insatisfacció d'una part dels independentistes amb el camí del procés ha fet que alguns pobles catalans canviïn la seva tendència de vot. Els dos casos més clars han estat la població de Vilella Alta, al Priorat, on els anticapitalistes han obtingut un 36,76%, i Viladamat, de l'Alt Empordà (35,56%), on al 28-A liderava ERC.

A més d'aquests dos municipis, la CUP s'ha imposat a Farrera (Alt Urgell), Lluçà (Osona) i Palau de Santa Eulàlia (Alt Empordà), i ha empatat amb ERC a Sobremunt (Osona).

L'evolució a les urnes de Vilella Alta

El vot independentista del municipi on la CUP ha tingut més suport ha anat en augment (36,76%). En les passades eleccions del 28-A, ERC hi aconseguia 35 de 80 vots escrutats i Junts per Catalunya s'emportava 19, gairebé la meitat. El PSC tenia certa presència en les votacions, amb un total 10. 

Després de només sis mesos, el PSC s'ha volatilitzat i no ha obtingut cap vot, i la irrupció de la CUP, amb 25 dels 70 vots comptabilitzats, ha fet que ERC descendeixi més de 15 vots (19) i s'iguali pràcticament als resultats de Junts per Catalunya, que ha perdut 2 vots (17). El PP ha conservat el vot guanyat en les passades eleccions, però Vox també n'ha aconseguit un.

Un increment de vot agut per a la CUP a Viladamat

Viladamat (Alt Empordà, Girona) és el segon municipi amb més vot per a la CUP. La formació ha atret 101 votants dels 287 que es van apropar a les urnes (un 35,56%) i ha provocat una petita davallada d'ERC, que des de les eleccions del 28-A ha perdut 40 vots (un 10% de la participació). En el seu moment, ERC aconseguia pràcticament la mateixa quantitat de vots que la CUP ha atret aquest diumenge. 

Pel que fa a la dreta espanyolista, la seva tendència no ha variat destacadament. En els anteriors comicis del 28-A, tant el PP com Vox aconseguien 2 vots i Ciutadans liderava la votació del bloc de dretes. Ara, com la realitat paral·lela i complementària a l'estat espanyol, la formació d'Albert Rivera descendeix a 6 vots. Aquests 9 vots han quedat repartits equitativament entre PP i Vox.

 
Nota sobre el mapa: Clicant al requadre inferior dret, s'amaga la llegenda. Picant sobre cada municipi, es desplega el seu nom i el percentatge de vot obtingut allí per cada partit el 10-N. També es pot desplaçar o fer més o menys gran el zoom de la imatge.