PSOE i PP haurien de pactar al Senat per aplicar el 155

ERC guanya les eleccions a Catalunya i aconsegueix onze senadors mentre que JxCat n'obté tres

ERC segueix l'escrutini del 10-N des de l'Estació del Nord de Barcelona
ERC segueix l'escrutini del 10-N des de l'Estació del Nord de Barcelona | Adrià Costa
11 de novembre del 2019
El PSOE i el PP haurien de pactar al Senat per aplicar el 155. Amb el 90% escrutat, els socialistes perden la majoria absoluta que van aconseguir el 28-A i es queden amb 94, lluny dels 123 senadors que van aconseguir a les últimes eleccions. Sumats als senadors de designació autonòmica, el PSOE continua lluny dels 133 escons que conformen la majoria absoluta a la cambra alta i, per tant, haurà de pactar si vol suspendre l'autogovern de Catalunya. El PP es manté com a segona força i creix fins als 80, als quals es poden sumar els tres senadors de Navarra Suma, la coalició de PP, Ciutadans i Unió del Poble Navarrès. Podeu seguir l'escrutini en directe aquí.

Com al Congrés, ERC ha guanyat les eleccions de Catalunya al Senat. Els republicans han obtingut 11 senadors, molt per davant de Junts per Catalunya, que n'ha aconseguit tres, i el PSC, que tanca la representació dels partits catalans a la cambra alta estatal amb dos senadors. A la circumscripció de Barcelona, ERC ha aconseguit tres senadors, Mirella Cortés, Ana María Surra i Robert Masih, mentre que el PSC ha obtingut el quart en joc, Manuel Cruz, fins ara president de la cambra. El candidat de JxCat, Roger Español, ha quedat fora del Senat. A Girona, ERC i JxCat han empatat a dos senadors cadascun, Jordi Martí i Elisenda Pérez en el cas dels republicans i Josep Maria Matamala i Josep Maria Cervera en el de Junts.

Pel que fa a la circumscripció de Lleida, també s'hi ha imposat ERC, que enviarà a la cambra alta espanyola Sara Bailac, Miquel Camina i Xavier Castellana. Els quatre senadors lleidatans es completaran amb Maria Teresa Rivero, de Junts per Catalunya. Finalment, a la circumscripció de Tarragona els quatre senadors són Miquel Aubà, Laura Castel i Josep Rufà, d'ERC, i Santiago José Castellà, del PSC.

El Senat, clau pel 155

El Senat té la clau per permetre l'aplicació de l'article 155. El primer pas l'ha de fer, però, el govern espanyol i és després quan el ple de la cambra alta espanyola n'aprova l'activació del mecanisme si hi ha una majoria absoluta a favor. L'any 2017, quan es va intervenir l'autogovern català just després de la declaració d'independència, el PP tenia majoria absoluta i el govern de Mariano Rajoy no va tenir problemes per tirar-lo endavant. A les eleccions del 28-A, l'equilibri de forces va canviar i el PSOE va aconseguir la majoria absoluta al Senat amb 123 senadors, seguit de PP amb 54.

Resultats Catalunya:

Resultats Espanya: