Victòria insuficient per al PSOE i Vox es dispara a tot l'Estat

Els resultats dibuixen un panorama incert al Congrés, on Pedro Sánchez tindrà menys força que abans de forçar la repetició de les eleccions

Pedro Sánchez obtindria menys escons que el 28-A.
Pedro Sánchez obtindria menys escons que el 28-A. | Adrià Costa
10 de novembre del 2019
Victòria insuficient per a Pedro Sánchez en la repetició de les eleccions espanyoles, que no millora la seva posició respecte als comicis de fa sis mesos, i que ha disparat la representació de l'ultradreta. Amb el 94% escrutat, el PSOE obté 120 diputats, un menys que els 123 que va aconseguir el 28-A. En segon lloc quedaria el PP, amb 88 diputats i un notable increment respecte als 66 de fa sis mesos. I també considerable és el salt de Vox, que ocuparia la tercera posició amb 52 escons, més que doblant els 24 del 28-A.

Entre els partit d'àmbit estatal, hi seguirien Unides Podem i els seus aliats dels comuns a Catalunya i de les marees a Galícia, amb un total de 35, retrocedint lleugerament respecte als 42 del 28-A, mentre que Cs s'estavella amb només 10 representants, molt per darrere dels 57 dels darrers comicis. ERC superaria, de fet, la formació taronja, amb 13 i sent primera força a Catalunya, seguida de JxCat, amb 8, i el PNB, amb 7.

Bildu obtindria 5 escons i la CUP, 2. Íñigo Errejón obté dos escons per a Més País, als quals s'hi hauria de sumar el de Més Compromís. Coalición Canaria obté dos diputats, i torna al Congrés el BNG, amb un escó, els mateixos que el PRC de Cantàbria i que Teruel Existe.

Aquests resultats dibuixen un panorama incert al Congrés, amb una aritmètica parlamentària que dificulta les aliances per formar govern tant o més que el 28-A , i en què Pedro Sánchez tindrà menys força al Congrés que abans de forçar la repetició de les eleccions.

La participació a les eleccions ha caigut gairebé quatre punts a tot l'Estat, amb les dades de les sis de la tarda, i s'ha situat en un 56,86%, quan fa només sis mesos, el 28-A, va ser del 60,74% a la mateixa hora.

A Catalunya, la caiguda ha estat encara més acusada: s'ha situat en el 59,88% a Catalunya, el que significa una caiguda de 4,32 punts respecte al 28-A, en què la mobilització de votants va batre rècords, arribant al 64,20%.