Sant Narcís

Arrenca amb força la Fira de Mostres de Girona, referent de la promoció econòmica a la demarcació

La 58a edició del saló gironí aplega 381 expositors en 45.000 m2 i compta amb l’Escenari Gastronòmic i el Saló de l’Emprenedoria com a espais principals

per Redacció, Girona, 30 d'octubre de 2019 a les 07:57 |
Les autoritats en el moment de tallar la cinta inaugural de la Fira de Mostres de Girona. | ACN.
La 58a edició de la Fira de Mostres de Girona ha obert les portes aquest dimarts, diada de Sant Narcís, com l’esdeveniment multisectorial més important de les comarques gironines. El saló que organitza Fira de Girona compta amb 381 expositors en 45.000 m2 al Palau de Fires i obre entre les 10 del matí i les 8 del vespre fins el diumenge 3 de novembre. La Fira de Mostres s’ha inaugurat amb els parlaments de Marta Madrenas, alcaldessa de Girona; Miquel Noguer, president de la Diputació de Girona; Pere Vila, delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya a Girona, i Jaume Fàbrega, president de la Cambra de Comerç de Girona i de Fira de Girona.
 

Marta Madrenas s’ha referit a “l’activitat econòmica del nostre país com a important, decisiva i imprescindible; no s‘atura”. La Fira de Mostres “funciona i l’economia també, és dels principals aparadors del que és l’economia del nostre país”. L’alcaldessa de Girona ha explicat que s’estan vivint “moments complicats” i que “per construir el nostre futur calen recursos econòmics i la fórmula és activar i potenciar l’economia”.
 
Per a Miquel Noguer, el Palau de Fires va ser creat “per generar activitat econòmica i la Fira de Mostres, per les dimensions gegants que té, és la fira excepcional i la que genera més activitat econòmica a la demarcació de Girona”. El president de la Diputació de Girona ha afegit que “és l’aparador perfecte perquè les empreses de casa nostra, siguin de grans o de petites dimensions, puguin exhibir els seus productes”. Noguer també ha volgut destacar que “la nostra demarcació és un exemple d’emprenedoria”.
 

Pere Vila ha lloat les empreses, que “han estat capaces d’expandir el producte, enmig d’incerteses i anhels de supervivència. Als darrers anys s’ha millorat la comunicació entre el sector públic i el privat; ajudant a les empreses a tenir el dinamisme que tanta falta fa”. Per al delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya a Girona, “la Fira de Mostres serveix a les empreses per poder tenir relació amb els proveïdors i consumidors; la fortalesa gironina empresarial té molt a veure amb la participació activa en fires com aquesta”.
 
Jaume Fàbrega ha explicat que la fira “és una mostra de la solidesa de la nostra economia, és una fira robusta que aguanta fins i tot en els pitjors moments de la crisi”. El president de la Cambra de Comerç de Girona ha subratllat que “les exportacions continuen sent el punt fort de l’economia gironina. La temporada turística ha estat més positiva del que es preveia, la construcció va en línia ascendent i la taxa d’atur ha millorat, tot i que pel que fa als joves encara és massa elevada”.
 
En les primeres hores de la Fira de Mostres hi ha hagut una alta participació -l’any passat s’hi van concentrar prop de 80.000 visitants en els sis dies- i una de les primeres ponències, a càrrec d’Àlex López López,professor de social selling, ha omplert el Saló de l’Emprenedoria amb un centenar d’assistents. López és especialitzat en treure rendiment a través de les xarxes socials amb el que es coneix com a venda social i és considerat com un dels millors influencers socials en l’àmbit mundial, ja que des de fa més de deu anys gestiona dues comunitats a LinkedIn amb més de 14.000 usuaris cadascuna.

Expositors fidels i de les comarques gironines

La Fira de Mostres 2019, inclosa al programa d’actes de les Fires de Sant Narcís i situada a la zona del Parc de la Devesa, segueix sent un autèntic aparador on s’hi concentren sectors d’emprenedoria, salut, serveis i turisme (31%); construcció, decoració i reformes (27%); alimentació (21%); industrial i tecnològic (14%), i del motor (4%). El pressupost d’aquest any és de 520.000 euros i es mantenen els sis dies d’obertura.
 
Més enllà dels expositors, la Fira de Mostres s’ha caracteritzat als darrers anys per oferir més activitats paral·leles als visitants. El centenar d’activitats es reparteixen en els tres espais de 45.000 m2 de l’esdeveniment: el Palau de Fires, les carpes i el Camp de Mart, que acullen punts com l’Escenari Gastronòmic i el Saló de l’Emprenedoria. Tallers, xerrades i taules rodones dotaran les activitats de contingut i d’experiència per als assistents.
 
Un dels objectius de la Fira de Mostres continua sent el fet d’avançar-se a la innovació tecnològica i industrial i exhibir les últimes tendències en oci, comerç, turisme i serveis. Es calcula que el 81% d’expositors són fidelsa aquesta cita anual i, a més, l’aposta pel territori gironí queda reflectida: el 68% dels expositors són de les comarques gironines i el 32% restant provenen d’altres punts del territori català, estatal i europeu. El preu per accedir al recinte és d’entre 2,5 i 4,5 euros (el preu és menor en els dies laborables, 30 i 31 d’octubre).
 
Escenari Gastronòmic amb el segell Girona Excel·lent

Part del centenar d’activitats programades es concentren en dos espais. Al pis superior del Palau de Fires se situa el sector d’alimentació i l’Escenari Gastronòmic, patrocinat i gestionat per la Diputació de Girona a través del segell de qualitat agroalimentària Girona Excel·lent, amb la col·laboració de la Cambra de Comerç de Girona. L’any passat, prop de 900 persones van participar al Girona Excel·lent, on hi havia 25 tastos programats.
 
S’hi portaran a terme demostracions, concursos i tastos en directe amb productes de proximitat. D’entre les activitats previstes, el dissabte dia 2 al matí el programa de Catalunya Ràdio “El suplement” es farà en directe des de la fira, amb la presència del xef i divulgador de gastronomia gironí Pep Nogué, col·laborador habitual de l’espai que dirigeix Roger Escapa.
 
A més, demà, dimecres 30, hi haurà de nou el Concurs del Pa de la Tramuntana de la mà de l’associació Flequers Artesans de les Comarques Gironines i el 3r Campionat de tiratge de cervesa de Girona, organitzat per cervesa La Brava.
 
Presentacions i sessions de networking

D’altra banda, a la planta baixa s’ha muntat el Saló de l’Emprenedoria, que celebra la seva 9a edició a càrrec de l’Associació d’Empresaris i Emprenedors de Girona (AEEG). Es tracta d’un espai on s’organitzen presentacions, sessions de networking i entrega de premis.
 
En aquest saló també hi haurà espai per tractar la sostenibilitat i el medi ambient. Per exemple, i enfocat en la conducció, demà, dimecres 30, hi haurà una taula rodona titulada “Repensem els nostres hàbits a partir de la sostenibilitat de la mobilitat” que comptarà amb la presència de Ricard Font (president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya), Salvador Servià (exdirector general del Circuit de Catalunya i pilot de ral·lis), Òscar Llatje (coordinador de Seguretat Viària i Mobilitat del Servei Català de Trànsit) i  Miquel Àngel Escobar(responsable de Mobilitat Eficient de l’Institut Català d’Energia). L’activitat està promoguda per Fira de Girona amb la col·laboració del Col·legi d'Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Girona; Corve, l’associació d’Empresaris de comerç i reparació de vehicles i embarcacions de les comarques gironines, i Iglésies Associats.
 
També a la sala Emprenedoria, l’Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) posarà en coneixement algunes tasques de recerca biomèdica. Encapçalarà el bloc de cinc conferències el cardiòleg Ramon Brugada, que el 2 de novembre, a les 7 de la tarda, tractarà l’ús del desfibril·lador extern automàtic (DEA) i de l’aparell per aprendre a realitzar un massatge cardíac a casa (HeartEnergizer). Abans, entre el 30 d’octubre i l’1 de novembre, iniciaran les xerrades Judit Bassols, que parlarà sobre l’obesitat i risc cardiovascular en l’edat pediàtrica; Lluís Gallart, sobre el biobanc IDIBGI; Josep Garre, amb una experiència de 12 anys en el Registre de Demències de Girona (ReDeGi) i Marc Llirós, que tractarà la microbiota intestinal.
 
El dia de l’Agent Comercial, que se celebra demà, dia 30, pel Col·legi Oficial d’Agents Comercials de Girona i Comarques; i la Universitat de Girona, que continua impulsant una trentena d’activitats vinculades als diferents estudis oficials, completen la Fira de Mostres 2019. 

 

Participació