El ple de Girona exigeix la llibertat immediata dels CDR empresonats

Cs ha presentat una altra moció –que no ha prosperat– condemnant "el terrorisme" i subratllant que les detencions dels CDR han tret a la llum "comandos radicals" que preparaven "explosius"

Pla general del ple de l'Ajuntament de Girona, celebrat aquest dilluns.
Pla general del ple de l'Ajuntament de Girona, celebrat aquest dilluns. | ACN.
Redacció
29 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 10:21h
El ple de Girona, celebrat aquest dilluns, ha exigit la "llibertat immediata" dels set CDR empresonats i ha reclamat a l'Audiència Nacional (AN) que sobresegui l'expedient "per la naturalesa desmesurada de les acusacions". JxCat, Guanyem Girona i ERC han consensuat una moció que critica que les detencions van ser "un muntatge policial" amb l'objectiu "d'esmicolar la dissidència política". La moció també defensa la desobediència civil "no violenta".

Durant el debat s'han evidenciat les postures antagòniques entre les forces independentistes i Cs. El partit unionista, al seu torn, ha presentat una altra moció –que no ha prosperat– condemnant "el terrorisme" i subratllant que les detencions dels CDR han tret a la llum "comandos radicals" que preparaven "explosius". Les mocions han derivat en una picabaralla dialèctica entre les forces independentistes i el partit taronja. Però també han evidenciat com Cs s'ha quedat sol a l'hora de defensar les seves postures.
 
El seu portaveu, Daniel Pamplona, ha afirmat que l'operatiu contra els CDR ha destapat "l'existència de comandos violents" que preparaven "explosius". I que hi ha "evidències" que planejaven accions violentes, com ara que els detinguts "tenien plànols de casernes de la Guàrdia Civil". "La llibertat, el pacifisme i la democràcia que pregonen se les emporta el vent", ha dit, qualificant la moció consensuada entre JxCat, Guanyem i ERC de "totalment exagerada".

Els grups independentistes, aquí, han fet front comú i han defensat que l'operació 'Judes' és "un clar muntatge de l'Estat" amb l'objectiu "de fer por i construir 'relats ficticis' per a criminalitzar la dissidència". A més, s'han desmarcat de tota violència. "Nosaltres la condemnem tota, i vostès? També ho fan amb la violència judicial, institucional i policial?", ha preguntat directament a Pamplona el portaveu d'ERC, Quim Ayats.

El portaveu de Guanyem, Lluc Salellas, ha dit que les detencions contra els CDR són "l'enèssim cas d'una operació que s'esvaeix com el fum" i que, quan s'obre el sumari, no hi apareix "res" que vinculi els detinguts amb explosius i terrorisme. "Amb el temps tot s'esfumarà, però no ho farà ni la repressió, ni la incomunicació, ni el càstig que pateixen els empresonats", ha dit.

El portaveu de JxCat, Carles Ribas, al seu torn, ha defensat la dissidència com la manera de permetre "canviar l'status quo" i garantir que la gent que pensa diferent "s'expressi". "Si per pensar com pensem ens tanquen, això provocarà que cada cop més gent surti al carrer", ha subratllat.

El PSC, equidistant

Per la seva banda, el PSC s'ha mantingut equidistant. La seva portaveu, Sílvia Paneque, ha volgut posar de relleu el xoc de trens entre les dues mocions. "Ni uns són absolutament bons ni els altres pràcticament terroristes", ha dit en referència al text de Cs. I de la moció consensuada per les forces independentistes, també ha assegurat que "no hi ha cap ideologia ni projecte polític que pugui assegurar al 100% que els qui la formen siguin tots bons".

"No es tracta ni de banalitzar ni de blanquejar la violència", ha assegurat a l'hora de defensar que els socialistes votarien en contra de les dues mocions. Però això sí, Paneque tampoc s'ha estat de llançar un dard a Cs. "Vostès són l'artefacte polític més inútil que ha tingut mai la democràcia espanyola", ha subratllat, en referència a la seva moció.

Una sí, l'altra no

La moció presentada per JxCat, Guanyem Girona i ERC reclamant la "llibertat immediata" dels CDR ha prosperat per àmplia majoria, amb els dinou vots que sumen les tres forces. Cs i el PSC hi han votat en contra. I per contra, la que havia presentat el partit taronja, només ha rebut l'aval dels dos regidors de Cs. Tota la resta de forces hi han votat en contra.

El debat, a més, també ha tingut una picabaralla final. L'han protagonitzada Daniel Pamplona i la batllessa de Girona, Marta Madrenas, que ha arribat a tallar el micròfon al regidor de Cs. Madrenas ha retret a Pamplona que abans de parlar de terrorisme "miri què diuen els fills de les víctimes d'ETA" i ha criticat que el partit unionista se salti "el dret a la presumpció d'innocència". "Amb les seves declaracions incendiàries, han decidit la seva irrellevància política", li ha dit.

Crítica a Endesa

El ple de Girona ha aprovat una altra moció, en aquest cas consensuada per pràcticament la totalitat dels grups. L'han subscrita JxCat, Guanyem Girona, el PSC i ERC per demanar a Endesa que "retiri l'amenaça" de tallar la llum a les persones que pateixen vulnerabilitat i pobresa energètica, i que deixi de reclamar als Ajuntaments que en paguin la meitat del deute. "L'amenaça és del tot inacceptable, tant el en fons com en la forma", critica la moció.

El text ha prosperat per àmplia majoria, com ja s'entreveia. Cs, però, no s'ha adherit a la resta de grups i s'ha abstingut. El seu portaveu, Daniel Pamplona, ha dit que oposant-se a pagar el deute, allò que fan els ajuntaments és "criminalitzar" Endesa i fer-la "cap de turc".

Fires inclusives i rebuig a l'ordenança d'olors

El ple també ha aprovat, en aquest cas per unanimitat, una moció presentada per Cs per adaptar les Fires de Sant Narcís a persones que pateixin autisme. L'havia presentada Cs, però l'Ajuntament ja havia tirat endavant aquesta iniciativa. I de fet, aquest dimecres hi haurà unes hores –durant el matí– en què les atraccions de la Devesa apagaran els llums i la música.

Aquí, el debat ha estat però sobre si el dia escollit era adient (perquè el que s'ha escollit és laborable). El regidor de Cultura i responsable de les Fires, Carles Ribas, ha explicat que la d'aquest any és una prova pilot, i que precisament s'ha escollit un dia que la mainada té escola perquè aquells infants amb necessitats especials puguin anar a les atraccions amb els seus tutors i monitors.

D'altra banda, el ple de Girona ha rebutjat una moció –en aquest cas, presentada pel PSC– que reclamava al consistori redactar una ordenança d'olors en el termini d'un any. La moció feia referència a la situació que viuen barris com el Pont Major o Sant Ponç amb la paperera Hinojosa, o Montjuïc amb el col·lector de la depuradora que hi ha darrere el Trueta.

En aquest cas, el text no ha prosperat. Tant ERC com Guanyem, per exemple, han reclamat a l'equip de govern que faci complir i desenvolupi l'Ordenança de Civilitat (que ja recull un apartat específic sobre olors) en comptes de redactar-ne una altra d'específica. I el regidor de l'àrea, Martí Terés, també ha explicat que de les queixes i denúncies que ha rebut l'Ajuntament, no n'hi havia cap d'específica per aquestes molèsties. "Si calgués, faríem inspecció i actuaríem; però fer una nova ordenança suposaria feina innecessària", ha conclòs.

Per últim, en matèria d'Urbanisme, el ple de Girona ha aprovat definitivament el pla que permetrà a l'empresa Mediamarkt ampliar la seva nau del Mas Gri. Les obres permetran que l'empresa electrodomèstics i aparells electrònics ampliï la part destinada a magatzem.