ORDENANCES FISCALS

Esquerra Girona proposa canvis a les ordenances fiscals per fer-les «més justes»

Els republicans demanen un augment de l’IBI a grans tenidors per promoure la mobilització dels habitatges buits a la ciutat

per Redacció , 8 d'octubre de 2019 a les 19:35 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 d'octubre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El grup municipal d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Girona ha fet públiques les seves propostes per a les ordenances fiscals del 2020 posant èmfasi en l’objectiu d’aconseguir unes ordenances més justes socialment i amb la mirada posada en intentar pal·liar la crisi mediambiental.
 

Augment de l'IBI als immobles desocupats de grans tenidors per mobilitzar l’habitatge buit
 

Esquerra Girona proposarà incloure el cobrament d’un recàrrec del 50% de la quota líquida de l’IBI als immobles desocupats que siguin propietat de grans tenidors.
 

Aquesta proposta, present ja en altres consistoris com els de Figueres o l’Hospitalet de Llobregat, pretén ajudar a mobilitzar l’habitatge buit.
 
A la ciutat de Girona hi ha aproximadament 770 immobles desocupats, la meitat d’ells de grans tenidors, en un moment en què l’encariment de l’habitatge ve determinat en gran part pel desequilibri entre l’oferta i la demanda, tant en el mercat de lloguer com en el de compra-venda.
 
Aquest desequilibri ha implicat un increment de gairebé el 30% en el preus dels lloguers a la ciutat, fent que l’esforç econòmic de les famílies gironines s’acosti cada cop més a pràcticament la meitat dels seus ingressos.
 
Increment de l'IBI a grans superfícies comercials, bancàries i immobiliàries
 
Els republicans proposaran augmentar l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) a les superfícies amb un valor cadastral superior als 400.000€, on s’hi inclourien grans superfícies comercials, bancàries i immobiliàries, i al mateix temps reduir-les al petit comerç, com ja es fa en altres poblacions com Barcelona, Badalona o Sabadell.
 
Aquest canvi afavoriria el petit comerç, que sol tenir dificultats per competir amb grans marques i empreses i que és també molt important tant per la progressió econòmica de la ciutat com per l’ocupació d’espais propers en barris de la ciutat, minimitzant la necessitat dels desplaçaments en vehicles privats cap a zones comercials.
 
Bonificacions de l'IAE a les empreses que utilitzin energies verdes
 
El grup republicà també inclou la proposta de bonificar un 40% l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE) del primer any, i un 25% els següents tres anys, a aquelles empreses que utilitzin o produeixin energia a partir d’instal·lacions per a l’aprofitament d’energies renovables o sistemes de cogeneració.
 
En aquest cas, els republicans consideren que malgrat que aquest impost s’aplica sobretot a grans empreses, la situació d’emergència climàtica actual justifica aquelles mesures destinades a reduir l’impacte ambiental de les empreses de la ciutat.
 
Això si, les bonificacions serien aplicables només quan la potència instal·lada en cogeneració o renovables superi els 75kW i la instal·lació no resti obligada per normativa.

 

Participació