​Detecten una alga invasora al Parc Natural del Cap de Creus

L'espècie s'ha localitzat a la Cala Galladera, un punt molt freqüentat pel fondeig d'embarcacions amb àncora

Una imatge de l'alga invasora al Cap de Creus
Una imatge de l'alga invasora al Cap de Creus | aCN
Redacció
03 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 14:56h
El grup de suport marí dels Agents Rurals ha detectat una alga invasora a la zona nord del Parc Natural del Cap de Creus. Es tracta de l'espècie Caulerpa cylindracea i es va localitzar a una fondària d'entre dos i sis metres a la Cala Galladera, un punt molt freqüentat pel fondeig d'embarcacions amb àncora.

A Catalunya es té constància d'aquesta alga invasora des de l'any 2008, quan va aparèixer a la costa del Garraf. Està considerada com una de les espècies exòtiques marines amb major potencial invasor als fons litorals de la Mediterrània. De fet, després que es trobés al Garraf, també ha estat detectada a les comarques del Baix Camp, Tarragonès, Baix Llobregat, la Selva, el Baix Empordà i l'Alt Empordà. El punt més al nord on s'havia localitzat fins ara era Roses.

L'alga, d'origen australià, és molt agressiva a la Mediterrània i té un potencial invasor superior al de l'espécie Caulerpa taxifolia, inclosa al llistat de les cent espècies amb major potencial. Provoca greus impactes ecològics sobre les comunitats autòctones i pot arribar a modificar profundament el paisatge, provocant canvis en els hàbitats marins costaners, afectant la seva composició, estructura i dinàmica dels ecosistemes envaïts.

Es dispersa pel fons marí ràpidament perquè pot reproduir-se a partir de petits fragments que poden arrelant tant sobre fons de roca, pedres o blocs com sobre el fons sorrenc. A més, pot ser transportada per les corrents marines i el fondeig de les embarcacions. L’alga es queda enganxada a l’àncora quan aquestes embarcacions fondegen en un punt envaït i després s'implanta quan el vaixell fondeja en altres indrets.

Pot arribar a viure uns dies fora de l’aigua sense perdre el seu potencial per colonitzar nous llocs i la seva velocitat de creixement és molt ràpida de manera que en poc temps pot provocar impactes importants sobre els ecosistemes.