1 de 10
astronomia

​L'Observatori Astronòmic d'Albanyà comença a col·laborar amb la NASA

El centre de l'Alta Garrotxa investigarà planetes fora del sistema solar

El telescopi de l'observatori | ACN
per Redacció, 2 d'octubre de 2019 a les 14:57 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 d'octubre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Observatori Astronòmic d'Albanyà (Alt Empordà) comença a col·laborar amb la NASA per investigar planetes fora del sistema solar. El centre, que es va inaugurar fa dos anys, s'ha incorporat a l'equip de seguiment TFOP SG1 que fa les investigacions fent servir dades de la nau especial TESS. L'equipament acumula més de 100 deteccions d'exoplanetes coneguts i la seva incorporació al projecte TESS arriba després que l'observatori hagi fet dues publicacions en l'àmbit de la recerca d'aquests planetes, en col·laboració l'Institut Leibniz d'Astrofísica de Potsdam i amb l'Observatori de Pulkovo a Sant Petersburg.

La missió principal de TESS és descobrir 50 planetes fora del sistema solar de mida similar a la Terra en el marc d'una missió d'una durada prevista de dos anys. La missió de la NASA està liderada per l'Institut de Tecnologia de Massachussets i ja comença a operar, detectant planetes en estrelles visibles des de l'hemisferi nord.


El director de l'Observatori d'Albanyà, Pere Guerra, afirma que estan "orgullosos" de participar en una recerca "capdavantera". "En els últims mesos, hem estat refinant les capacitats de l'observatori per convertir-lo en un actor valuós en aquest camp pioner", assegura.

Un centre "pioner"


El centre, inaugurat fa dos anys, està ubicat en zona PEIN de l'Alta Garrotxa i es va convertir en el primer campament Starlight de la Península Ibèrica. A més, "l'excepcionalitat" de la qualitat del cel del municipi va fer que Albanyà esdevingués l'any 2017 en el primer Parc Internacional de Cel Fosc de l'estat. Això el situa com "el primer indret del món" a rebre aquests dos certificats.

Les instal·lacions compten, a més, amb el telescopi més gran de les comarques gironines i aquest estiu ja han rebut més de 8.000 visitants.

 

El cel d'Albanyà, perfecte per a l'astronomia Foto: ACN

Participació