L'independentisme recupera el pols al carrer per exigir unitat estratègica

Centenars de milers de persones, segons la Guàrdia Urbana, omplen la plaça Espanya i la Gran Via de Barcelona en la Diada "més difícil" a l'espera de la sentència

La multitudinària manifestació de la Diada a la plaça d'Espanya de Barcelona
La multitudinària manifestació de la Diada a la plaça d'Espanya de Barcelona | Adrià Costa
Aida Morales / Oriol March / Sara González
12 de setembre del 2019
Actualitzat a les 10:18h
En el moment més complex per a l'independentisme, amb la repressió vigent i la sentència del Tribunal Suprem trucant a la porta sense que els partits i les entitats s'hagin posat d'acord per respondre-hi, el moviment que es va posar en marxa el 2012 ha tornat a revigoritzar-se gràcies al carrer. I ho ha fet amb un clam inequívoc dirigit tant a les institucions com al sobiranisme civil: és urgent recuperar la unitat estratègica per respondre al Suprem i, de passada, recuperar el camí cap a la independència dos anys després del referèndum i la desorientació que va venir just després. 

Batejada com "la Diada més difícil", aquest és el to dels missatges que han emès l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i l'Assemblea de Municipis per la Independència (AMI), els organitzadors de la manifestació, des del faristol instal·lat a la plaça Espanya de Barcelona. Els sis carrers que condueixen cap a la zona i la Gran Via de Barcelona s'ha omplert poc abans de les 17.14, que és quan ha arrencat oficialment la concentració, com és habitual des de fa vuit anys. El record dels presos i exiliats -que han seguit la Diada des de Waterloo- i la reivindicació de la independència han centrat els clams dels 600.000 manifestants, segons la Guàrdia Urbana de Barcelona. 


"Que ningú tingui cap dubte: ho tornarem a fer. Quan la injustícia és la llei, la desobediència civil és un dret. Als nostres polítics els demanem sentit d'estat", ha assenyalat Marcel Mauri, vicepresident d'Òmnium Cultural, que ha indicat que els presos estaven seguint la retransmissió des dels centres penitenciaris. "Hem vençut el desànim i la divisió. Sabem que amb la força de les manifestacions hem marcat l'agenda política", ha assenyalat Elisenda Paluzie, presidenta de l'ANC. En un missatge dirigit als principals dirigents del país, els ha demanat "no desarmar" el moviment, i ha reivindicat -ha estat l'única que ho ha fet- la via unilateral entre crits de "ni un pas enrere".
 

Tram de la manifestació de la Diada. Foto: ACN


"Però no només amb manifestacions arribarem a la independència", ha advertit la dirigent de l'independentisme civil, que ha exigit "unitat" a tots els actors. "Unitat de debò, de fons, que prioritza l'objectiu polític del conjunt del moviment, com en les setmanes que mai oblidarem del 2017, que ens van portar a una victòria col·lectiva", ha apuntat Paluzie. "Només amb aquesta unitat acabarem el que vam començar", ha insistit la presidenta de l'ANC, que també s'ha referit a les institucions espanyoles.

En clau de resposta a la sentència, ha indicat que el cop es rebrà "dempeus i amb el cap ben alt", perquè així s'aguantarà "millor el cop". "I fins i tot el podrem tornar", ha assenyalat Paluzie. Tant ella com Josep Maria Cervesa, president de l'AMI, portaven la samarreta oficial de color turquesa, mentre que Mauri ha vestit una camisa de color blanc com a homenatge a Jordi Cuixart, president d'Òmnium.

Sense "renúncies"

Segons les dades de l'Assemblea, la xifra d'inscrits a la manifestació ha arribat als 450.000 a les portes de la concentració, un número lleugerament inferior a la de l'any passat. El total d'autocars contractats per anar a Barcelona han arribat als 1.200, com acostuma a passar en cada convocatòria de l'Onze de Setembre. El nombre de samarretes venudes, en aquesta edició de color turquesa, han superat les 250.000. Aquestes vendes són fonamentals per a la tresoreria de l'ANC.
 

La manifestació independentista, a la cruïlla de la Gran Via i la Rambla de Catalunya Foto: Andreu Merino


Com és habitual en cada convocatòria, hi han assistit els principals actors de l'independentisme. A la delegació del Govern s'hi han sumat representants de Junts per Catalunya (JxCat), el PDECat, ERC, la CUP, el Consell per la República i les associacions de familiars dels presos i contra la repressió. "Avui es comença a respondre a la sentència", ha apuntat Torra. Maria Sirvent, diputada de la CUP, ha cridat a pressionar per assolir els reptes de país amb la independència de Catalunya al centre, i a treballar per la "conquesta dels drets civils" que estan sent "vulnerats de forma sistemàtica".

ERC, que aquest any s'ha concentrat al tram número 12 -no hi havia zona d'autoritats-, ha celebrat un acte al migdia prop de la manifestació. "Ningú renuncia, ningú deserta i hem nascut per defensar la independència del nostre país", ha assenyalat Pere Aragonès. El vicepresident del Govern ha carregat contra la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, i destacat que l'independentisme no desistirà del seu objectiu: "Que n'aprenguin, que no hem viscut a renunciar ni a resistir, hem vingut a guanyar, a guanyar i a guanyar".

Assaig de resposta unitària

El matí ha estat marcat per l'acte que ha organitzat Òmnium a l'Arc de Triomf. L'entitat presidida per Jordi Cuixart ha aplegat totes les sensibilitats del sobiranisme en un assaig general de la resposta unitària a la sentència del Suprem. Ha estat tan important el missatge transmès -la petició d'absolució dels presos polítics, amb una expressió ben gràfica a l'escenari- com qui s'ha sumat a la reivindicació pilotada per Òmnium.

Han compartit presència Marcel Mauri i Elisenda Paluzie, familiars dels presos polítics -les parelles de Cuixart, Joaquim Forn i Raül Romeva-, juristes, acadèmics i actors. Però també ha estat rellevant la coralitat de dirigents polítics que han acompanyat l'entitat, des del president Quim Torra, el vicepresident Pere Aragonès i consellers del Govern, fins a representants d'ERC, JxCat, la CUP i portaveus dels comuns -Jaume Asens i Jéssica Albiach-, així com una nodrida representació d'alcaldes.
 

La Gran Via de Barcelona, una hora abans de l'inici de la manifestació independentista Foto: ACN


Els alcaldes de les quatre demarcacions, inclosa la de Barcelona, Ada Colau, han reclamat l'absolució dels presos en l'acte d'Òmnium a l'Arc de Triomf

Els batlles de les quatre demarcacions, inclosa la de Barcelona, Ada Colau, han reclamat l'absolució dels presos. "És una barbaritat que faci dos anys que són a la presó", ha assenyalat Colau en un missatge enregistrat en el qual ha dit que és "imprescindible" vetllar per la llibertat d'expressió i el dret a manifestació, i ha recordat la bona relació que manté amb Cuixart, erigit en reclam del lema Ho tornarem a fer.
Missatges des de Lledoners

Des de la presó, Cuixart ha emès un dels missatges troncals de la jornada. "Ens volen dividir entre els partidaris del diàleg i de la confrontació, però la defensa permanent del diàleg és l'única via per a la resolució del conflicte", ha afirmat el president d'Òmnium des de Lledoners, en un breu carta llegida per Mauri. Cuixart ha volgut així cosir esquerdes entre les dues principals estratègies que afloren a l'independentisme. "Mai no renunciarem al diàleg, tampoc amb els qui ens voldrien veure molts anys a la presó", ha reblat Cuixart en una missiva aplaudida pel públic concentrat a l'Arc de Triomf.