​El ple aprova planificar la Girona del 2030 i definir l'aportació de la ciutat «al procés cap a la independència»

El consistori rebutja una moció que reclamava crear un cos de vigilants nocturns o "serenos"

Redacció
10 de setembre del 2019
Actualitzat a les 14:30h
La sessió del ple del passat dilluns
La sessió del ple del passat dilluns | ACN
El ple de Girona ha aprovat aquest dilluns engegar un pla de treball per tenir enllestit, a finals de mandat, un document base que situï el model de ciutat a deu anys vista. La moció, presentada pel grup de Guanyem Girona, ha prosperat amb el suport dels nou regidors de l'equip de govern de JxCat i després que el text inicial tingués algunes modificacions. Una de les principals és que ara el punt dos de l'acord inclou que el document "haurà de tenir en compte l'aportació de la ciutat de Girona, en tant que una de les quatre capitals catalanes, en el procés cap a la independència". PSC i ERC s'han abstingut mentre que el grup de Cs hi ha votat en contra.

El ple, per contra, ha rebutjat una moció del PSC que proposava crear un cos de vigilants nocturns o "serenos".

El ple de l'Ajuntament de Girona ha acordat impulsar un pla de treball 2020-2023 que permeti acabar aprovant, a finals de mandat, un document que situï els pilars del model de desenvolupament de la ciutat a deu anys vista. Aquest document, que treballaran tots els grups municipals, preveu posar el focus en temàtiques com l'habitatge, el model econòmic, la cultura, la mobilitat, els residus, la fiscalitat, el model energètic, les tecnologies, la convivència i la seguretat.

La moció, presentada pel grup Guanyem Girona, ha prosperat amb el vot dels seus sis regidors i els nou de l'equip de govern de JxCat després que el text original introduís algunes esmenes proposades pels altres grups. Una d'aquestes, que s'ha traduït en un acord, preveu que el document tingui en compte l'aportació de Girona, com a capital, en "el procés cap a la independència".

A més, la moció també estipula que hi haurà un procés de treball que tindrà tres àmbits i inclourà el debat ciutadà, un procés de diàleg amb agents socials, econòmics, culturals i ambientals i, finalment, una taula de treball oberta als municipis veïns que s'hi vulguin afegir. Així, preveuen planificar el futur de la ciutat com a capital de l'àrea urbana i que inclogui les poblacions de Salt, Sarrià de Ter, Celrà, Fornells de la Selva, Vilablareix, Sant Julià de Ramis, Quart i Sant Gregori.

El portaveu de Guanyem Girona, Lluc Salellas, ha subratllat que la moció busca crear un espai de debat. "La intenció i la voluntat és ajudar a crear un espai on tots siguem guals i hi hagi lideratge, sí, però de la ciutat i que tothom hi pugui participar", ha dit. El portaveu de JxCat, Carles Ribas, sosté que amb les esmenes incorporades ha prosperat una moció que permetrà "parlar encara que ens diferenciïn ideologies i pensaments". "El que ens pot separar de pensament ens pot enriquir de coneixement", ha exposat.

ERC i el PSC s'han abstingut. Els republicans perquè troben a faltar que la moció impliqui més l'àrea urbana i els socialistes perquè consideren que les "discrepàncies profundes" entre les formacions impedeixen que aquest debat arribi a bon port. Cs s'hi ha oposat, tot i que segons el seu portaveu d'entrada veia amb bons ulls el text, perquè ha incorporat l'apartat relacionat amb el procés cap a la independència de Catalunya.

Cos de serenos, no

El ple d'aquest dilluns ha tombat una moció presentada pel PSC per crear un cos de vigilants nocturns o "serenos" a la ciutat. Només els sis regidors socialistes hi ha votat a favor, Guanyem Girona s'hi ha abstingut perquè la proposta els hi ha generat "dubtes" i JxCat, ERC i Cs s'hi ha oposat.

L'alcaldessa, Marta Madrenas, ha defensat que la ciutat està immersa en un canvi de model policial, per posar èmfasi en la proximitat, però veu "un punt artificial" proposar de cop la creació d'aquest nou cos sense tenir en compte la resta de recursos de seguretat de la ciutat.

Triennis dels funcionaris

L'oposició ha impedit que prosperés un punt de l'ordre del dia per declarar nul de ple dret un apartat de l'acord de condicions de treball de l'Ajuntament de Girona i que afecta al cobrament de triennis per part dels treballadors. Segons ha detallat la tinent d'alcalde M. Àngels Planas, el dictamen de la comissió jurídica assessora reflecteix que aquest apartat no s'ajusta a dret i que s'ha d'anul·lar mentre busquen altres fórmules per solucionar la situació i, sobretot, evitar que els treballadors hagin de retornar diners cobrats amb caràcter retroactiu.

L'oposició, que li ha demanat que deixés el punt sobre la taula, considera que abans d'anul·lar el punt del conveni cal definir quina fórmula tiren endavant per evitar aquesta situació, que pot afectar a 198 treballadors de l'ajuntament entre funcionaris i personal laboral.

Aquest dilluns també ha passat pel ple el compte general de l'exercici 2018. L'ajuntament tanca l'any amb un endeutament del 46% (52 MEUR) i un superàvit de 9 MEUR.