Innovació

Un vehicle sense conductor circularà aquesta setmana per l'AP-7 a Girona

Les proves formen part d'un projecte europeu amb més de quatre milions i mig d'euros d'inversió i onze empreses i institucions del sector automobilístic

per NacióDigital, 9 de setembre de 2019 a les 17:09 |
Un tram de l'AP-7. | Trànsit
Del 12 al 15 de setembre es faran proves amb un vehicle autònom sense conductor a l'AP-7 a comarques gironines. Es tracta del projecte europeu Inframix, amb més de 4,5 milions d'euros d'inversió, on hi participen onze empreses i institucions del sector automobilístic. Un dels objectius del projecte és crear un model d'autopista que permeti un "tràfic ininterromput, previsible, segur i eficient a través d'una infraestructura viària híbrida" on els vehicles convencionals circulin amb els automatitzats, segons ha detallat Autopistes, companyia del grup Abertis i un dels socis del projecte.

Segons avança la Cadena SER, l'indret on es faran les proves és el tram gratuït de l'AP-7 a Girona, entre les sortides de Vilademuls i Girona Sud. Durant els quatre dies de proves es faran simulacions amb un vehicle autònom sense conductor però amb supervisors al seu interior en tres escenaris diferents: assignació dinàmica de carril, obres a l'autopista i embús de trànsit.


En el primer cas s'avaluarà l'obertura d'un carril dedicat només a vehicles autònoms amb senyalització a la carretera com ara pintura a terra (és la imatge d'un vehicle blau i unes ones), panells digitals, la pantalla del vehicle o una tablet. La idea és monitoritzar el cotxe i veure com reacciona a les indicacions que se li donen en fer-li canviar de carril davant un possible tram d'obres, accident o embús.

Per poder-ho portar a la pràctica, s'han hagut d'instal·lar tecnologies de detecció com ara sensors i comunicació 5G al lloc de les proves. Autopistes, companyia del grup Abertis i un dels socis participants, també ha liderat la creació de nova senyalització i altres elements físics per provar la coexistència de vehicles convencionals amb d'altres d'automatitzats. També s'ha treballat en nous protocols de seguretat.

El principal objectiu és "dissenyar, actualitzar, adaptar i provar models d'autopistes capaces de gestionar el període de transició entre vehicles i convertir-se en la base per als sistemes de transport automatitzats del futur". És per això que se centra sobretot a preparar la infraestructura per fer possible la coexistència de vehicles convencionals amb automatitzats.

El projecte d'I+D, batejat amb el nom d'Inframix (Road Infrastructure ready for mixed vehicle traffic flows), està pensat sobretot en autopistes però els resultats més importants també es podrien implementar a carreteres urbanes. Les conclusions i detalls de les proves fetes a l'AP-7 a Girona es donaran a conèixer a Àustria el mes vinent.

 

Participació