Cultura i l'Ajuntament de l'Escala creen una comissió mixta per impulsar el jaciment arqueològic d'Empúries

La consellera remarca la importància de seguir investigant en les restes gregues i romanes d'aquesta localitat

Restes de la ciutat grega d'Empúries
Restes de la ciutat grega d'Empúries | ACN
Redacció
27 d'agost del 2019
El Departament de Cultura i l'Ajuntament de l'Escala han signat aquest dilluns un conveni que estableix la creació d'una nova comissió mixta que s'encarregarà de potenciar el jaciment arqueològic d'Empúries. Aquesta era una petició reiterada per part del consistori per poder col·laborar en la conservació del conjunt monumental. Aquest òrgan també servirà per unir esforços en l'organització d'activitats i esdeveniments culturals amb l'objectiu d'impulsar el conjunt de restes gregues i romanes que hi ha al municipi altempordanès.
 
La nova comissió es reunirà dues vegades a l'any. En la primera trobada, el director del Museu Arqueològic de Catalunya, Jusèp Boya, ha detallat que explicaran "els projectes de futur" que tenen per al jaciment. Boya, però, també ha advertit que els anunciaran les "complexitats que comporta gestionar" un conjunt monumental "tan gran" com el d'Empúries.
 
D'altra banda, la consellera de Cultura, Mariangela Vilallonga, ha anunciat que la primera reunió servirà per "posar les bases" de la col·laboració entre les dues administracions. Vilallonga creu que cal fer "més excavacions" en el jaciment perquè encara "és molt verge". Tot i això, confia que l'acord serveixi per "posar ordre" en les diferents propietats que inclou el conjunt patrimonial i d'aquesta manera poder prioritzar futures accions.
 
L'alcalde de l'Escala, Víctor Puga, ha explicat que el consistori tenia una "pretensió" molt important per poder col·laborar de forma més activa amb el conjunt històric. Ara, amb aquesta comissió, espera que es pugui començar a actuar ben aviat, perquè tenen un objectiu "molt ambiciós" per acabar abans de finalitzar el mandat municipal. En concret, alguna de les accions que vol tirar endavant l'alcalde és la millora de la senyalització, els accessos i també l'aparcament. Segons Puga, amb aquests petits canvis s'aconseguiria arribar als visitants més fàcilment.
 

Signatura del conveni, aquest dilluns Foto: ACN
 

Un futur nou accés al jaciment
 
La consellera també ha avançat que s'estan plantejant obrir un nou accés al monument des del port grec. "Les noves excavacions han permès descobrir el port", ha detallat Vilallonga, i això podria comportar la creació d'un nou "recorregut museístic" que comenci "amb l'arribada dels grecs per mar".
 
Vilallonga remarca la importància de seguir investigant en les restes gregues i romanes de la localitat altempordanesa, un punt en el que coincideix amb Puga, que espera que amb la comissió mixta puguin "elaborar un projecte cultural comú" entre les dues administracions.
 
Amb el conveni signat aquest dilluns, Boya ha afirmat que es constata que el jaciment arqueològic compta amb una "ànima local" però té "un valor nacional" molt important.
 

Mosaics d'una domus romana del conjunt arqueològic d'Empúries Foto: ACN