Els Mossos busquen l'arma i fan proves a Susqueda dos anys després del crim

La policia catalana realitza noves proves aquàtiques i sonomètriques a l'embassament per determinar des d'on es van produir els trets que van acabar amb la vida d'una parella de joves

Operatiu policial al pantà de Susqueda, en una imatge d'arxiu.
Operatiu policial al pantà de Susqueda, en una imatge d'arxiu. | ACN
23 d'agost del 2019
Actualitzat a les 20:54h
Saber què va passar i com es va produir el doble crim de Paula Mas -de 21 anys- i Marc Hernàndez -de 23 anys- al pantà de Susqueda és encara una incògnita que no resolen les proves. Sense haver trobat l'arma ni determinat l'autor del crim, fins el moment la recerca realitzada per l'Àrea d'Investigació Criminal dels Mossos d'Esquadra només ha permès apuntar qui actualment es manté com a màxim sospitós, Jordi Magentí. No obstant això, la falta de proves contra ell ha fet que l'Audiència de Girona l'hagi acabant deixant en llibertat sense fiança. Segons el tribunal, quan es van produir els fets, el 24 d'agost del 2017, hi havia altres persones al pantà que no han estat investigades. 

Ara, dos anys després del succés, la policia catalana continua inspeccionant una zona que ja ha estat pentinada diverses vegades per pèrits experts i la policia, amb l'única excepció que actualment l'aigua de l'embassament està a un nivell similar al que hi havia fa dos anys, quan es va produir el crim. Segons ha pogut saber NacióDigital, és per aquest motiu que aquests dies s'estan realitzant noves proves aquàtiques, amb l'objectiu de trobar la pistola que es va utilitzar per matar els joves, i la motxilla que portava la noia, amb els seus mòbils i altres objectes tecnològics. 

El passat abril del 2018, l'empresa d'alta tecnologia Falcon Hight Tech, especialitzada en rastreigs en l'àmbit de la geofísica, ja va detectar -entre les profunditats del pantà- diverses anomalies electromagnètiques que indicaven la possibilitat de localitzar objectes com els que hi podia haver dins de la motxilla. Les dificultats orogràfiques de l'embassament, amb grans quantitats de fang, però, han acabat dificultat aquestes operacions, que ara es complementen amb altres proves aquàtiques. Aquests dies d'agost, els Mossos d'Esquadra tornen a inspeccionar la zona perimetrada on va caure el cotxe a l'aigua. 

Proves de sonometria 

A petició de la defensa, els agents investigadors també estan realitzant proves de sonometria al pantà, que haurien de permetre determinar des d'on es van produir els trets que l'autòpsia apunta com a causa de la mort dels dos joves. La prova de so que consta al sumari aportada pels Mossos es va realitzar el desembre del 2017, quatre mesos després del crim i amb unes circumstàncies diferents a les que hi havia a l'agost. Segons va al·legar la defensa de Magentí, el nivell de l'aigua i les condicions meteorològiques no eren les mateixes, i això inhabilitava els resultats de la prova, que apuntava cap a la zona de la Rierica, la part del pantà on habitualment pescava el principal acusat. 

La prova de so realitzada el 2017 pels Mossos no va tenir en compte el nivell de l'aigua i les diferents condicions meteorològiques al pantà de Susqueda

A més, la prova sonomètrica dels Mossos es va fer a partir de quatre punts d'observació. Es va recrear el lloc on es trobaven cinc testimonis, tot i que no es va fer amb tots els que finalment havien admès haver escoltat els trets. Per altra banda, el 24 d'agost del 2017 feia vent a Susqueda, mentre que la prova es va realitzar un dia que no en feia. Una anterior prova sonomètrica que no constava al sumari, a més, situava el sentit dels trets cap a una altra zona del pantà, la de la font del Borni.

Per aquests motius, i a instàncies del jutge, ara es tornen a realitzar proves similars tenint en compte les aportacions dels testimonis i altres avenços de la investigació. La conclusió de totes aquestes noves proves que s'estan realitzant -justament dos anys després del crim- es notificaran per escrit a les parts, que esperen avançar en la defensa dels seus clients. De moment, però, la investigació segueix oberta i lluny de poder determinar què va passar i a mans de qui. El crim de Susqueda continua sent una incògnita.