L'oficina d'atenció a la víctima del delicte atén 4.301 persones a la demarcació de Girona el 2018

Els usuaris s'hi adrecen sobretot per rebre informació per posar denuncies i sobre els serveis d'assistència i suport

Una professional de l'equip de Servei d'Atenció Telemàtica a la Víctima del Delicte
Una professional de l'equip de Servei d'Atenció Telemàtica a la Víctima del Delicte | Govern
Redacció
23 d'agost del 2019
Les oficines d'atenció a la víctima del delicte (OAVD) del Departament de Justícia han atès un total d'11.952 persones durant l'any 2018, un 30% més que l'any 2017, quan van ser 9.190 les víctimes que s'hi van adreçar. En total, aquest servei ha realitzat aquest darrer any 39.924 actuacions, entre 3 i 4 de mitjana per usuaris, que principalment són per donar informació sobre com interposar una denúncia (55%), sobre els serveis d'assistència i suport disponibles (27%) i, en proporció molt menor, sobre el Servei d'Orientació Jurídica (9,6%). A més, la majoria han estat víctimes de robatoris (36%) o violència de gènere (14%). Pel que fa al perfil dels qui utilitzen aquest servei, la majoria són dones (66%), nacionals (76%) i d'entre 40 i 50 anys (19%).

A Catalunya hi ha cinc oficines d'atenció a la víctima, de les quals la demarcació que registra una xifra més elevada ha estat Barcelona (25.110), amb un 63% del total, seguida de Tarragona (4.366), Girona (4.301), Lleida (3.651) i Terres de l'Ebre (1.555). També s'han realitzat 941 actuacions des de fora de Catalunya.
 
Les víctimes de delictes es poden adreçar a aquestes oficines per informar-se dels seus drets des d'abans d'interposar la denúncia fins a la resolució judicial. Per exemple, sobre l'assistència jurídica gratuïta, la sol·licitud d'ordres de protecció, els ajuts econòmics o la situació penitenciària de l'agressor quan la víctima té una ordre de protecció. L'Oficina també proporciona suport emocional i psicològic i ofereix un servei d'acompanyament a judici per a les víctimes vulnerables.
 
També existeix el Servei d'Atenció Telemàtica a la Víctima del Delicte, que complementa la feina de les oficines on treballa un equip de professionals format per psicòlegs, criminòlegs, treballadors i educadors socials.