Un curtmetratge recrea el camí a l'exili d'una família de Girona amb el testimoni d'un dels protagonistes

La iniciativa, que compta amb el suport d'Òmnium i l'ANC, reconstrueix la primera part de la fugida de Joan Pacheco, plasmada al llibre "Demà tindrem sort"

per NacióGirona , 22 d'agost de 2019 a les 15:50 |
Tres figurants en una escena del curtmetratge | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 d'agost de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Joan Pacheco, que ara té gairebé 89 anys, va fugir camí a l'exili des de Girona amb la seva mare i el seu germà. Va ser a finals de gener del 1939 quan ell tenia 8 anys i el seu germà 6. Durant tres dies van esperar al seu pare a La Vajol (Alt Empordà) però no van aconseguir-ho i es van veure empesos a marxar cap França passant pel Coll de Lli, a la Catalunya del Nord. La seva història s'explica al llibre Demà tindrem sort, que la filòloga Núria Martí va publicar l'any passat.

Ara, el fotògraf Jack Gou, impressionat per aquest relat encara viu, ha decidit recrear-lo en un curtmetratge que es va començar a gravar fa quinze dies als escenaris on van passar els fets. El curt compta amb el suport d'Òmnium Cultura i l'ANC, i Gou té previst estrenar-lo a Girona i a Figueres el mes de novembre.


Sense recursos econòmics però amb un testimoni d'excepció. Aquest és el punt de partida del curtmetratge que portarà el mateix títol del llibre que el va inspirar i narrarà la història de Joan Pacheco, qui l'any 1939, amb la fi de la Guerra Civil, va emprendre el camí de l'exili quan tenia només vuit anys, amb la seva mare i el seu germà petit. Ara en té gairebé 89 anys però amb una memòria excepcional, que va permetre que l'escriptora Núria Martí pogués reproduir, en forma de novel·la, aquell periple.
 
El fotògraf i impulsor del curt, Jack Gou, va assistir a la presentació que es va fer del llibre durant l'acte de Camins de Tornada i va decidir que aquesta història era digna de ser immortalitzada també a través de la pantalla. Amb el suport d'Òmnium Cultural i l'ANC va decidir emprendre l'aventura, que ha comptat de nou amb el testimoni de Pacheco i de l'escriptora, que ha participat en l'elaboració del guió.

 
El curtmetratge, però, només recull la primera part de la història "des que el protagonista marxa de Girona fins que passa la ratlla i arriba a Les Illes, a la Catalunya del Nord", explica Martí. Durant aquest període de temps, que Pacheco recorda que va durar uns deu dies, en van estar tres esperant al seu pare a La Vajol. Però no s'hi van aconseguir reunir, i van haver de marxar sense ell camí a l'exili, passant pel Coll de Lli. Amb ell no es van tornar a veure fins al cap d'un any quan el van localitzar al camp d'Argelers.
 

Una de les imatges que es podrà veure al curtmetratge Foto: ACN


 

"És un període que encara no s'ha tancat"

"És una història d'exili, n'hi ha moltes, i ens ajuden a entendre què va passar. Convé que ho recordem, no fa tants anys que va passar i, a més, és un període que no s'ha tancat", assegura l'escriptora.
 
Per explicar-ho no només han comptat amb un testimoni d'excepció sinó que Pacheco també forma part del curtmetratge posant la veu en off. "Em fa molt de goig però, sobretot, em dona entendre que segueixo tenint molta sort perquè tots han interpretat molt bé el que va passar", assegura en Joan.

La previsió és que el curtmetratge es pugui estrenar a Girona i Figueres a partir del mes de novembre.

 

Participació