Detecten una nova espècie de fong al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter

La descoberta l'ha realitzat l'Associació Micològica Joaquim Codina de Girona i és la primera vegada que es localitza a tot el món

per NacióGirona , 19 d'agost de 2019 a les 13:30 |
L'espècie de fong localitzada per primera vegada al Parc Natural del Montgrí | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 d'agost de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Associació Micològica Joaquim Codina de Girona ha localitzat una nova espècie de fong a la Duna Continental del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Es tracta de la Psathyrella montgriensis, una espècie psammòfila, adaptada a viure sobre substrats sorrencs, com les platges o les dunes litorals que habita entre molses. És un bolet amb un barret cònic parabòlic de 5 a 15 mil·límetres, de color marró clar i peu amb un to marró grisenc. Aquesta és la primera troballa que se'n fa a tot el món en el marc d'un seguiment micològic encarregat pel parc que des del 2017 està fent l'associació.
 
Des del Departament de Territori asseguren que és la troballa "més excepcional" d'aquest estudi, que s'allargarà fins al 2020, amb l'objectiu de detectar possibles espècies de fong adaptades a les condicions singulars de la duna, que facilitin l'ús d'indicadors.


La troballa, publicada al Bulletin de l'Association des Mycologues Francophones de Belgique, no s'havia fet abans perquè l'espècie havia passat desapercebuda pel fet que únicament surt en condicions ambientals i èpoques molt concretes i en indrets molt singulars.
 
Aquest és el segon cop que l'Associació gironina descriu una nova espècie de Psathyrella a Catalunya, la primera, l'any 2018 amb la descoberta de la Psathyrella codinae en un àmbit urbà com és el Parc Nou d'Olot.

 

Participació