Costa Brava

​SOS Aiguafreda denuncia l'Ajuntament de Begur per la construcció de 33 habitatges en un espai protegit

Afirmen que part dels terrenys que ocupa el projecte urbanístic estan sobre un sistema de dunes

per Redacció , 13 d'agost de 2019 a les 13:54 |
Les obres del projecte ja estan en marxa. | SOS Aiguafreda
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 d'agost de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La plataforma SOS Aiguafreda ha presentat una nova denúncia contra l'Ajuntament de Begur (Baix Empordà) pel projecte d'urbanització de Montccal 2, que preveu la construcció de 33 nous habitatges, vials i aparcaments. Es tracta d'una urbanització que donaria continuïtat a les zones d'Aiguablava i Fornells.

L'aprovació del projecte va ser el 2014 i compta amb una superfície de 111.008 m2. De tota manera, l'entitat ha assegurat que més de la meitat del sector on es desenvolupa el projecte forma part de l'Espai Natural Protegit de les Muntanyes de Begur i la Xarxa Natura 2000. Les noves edificacions comportarien la unió urbanística de Fornells i Aiguablava.


SOS Aiguafreda ha detallat que la zona de pineda on es troben els terrenys formen part d'un sistema de dunes. L'entitat ha detallat que el dipòsit de sorres d'origen eòlic es va formar durant el Quaternari i han quedat fixades pels arbres que hi han nascut a sobre. A més, aquest sistema de dunes està connectat amb la platja de Pals (Baix Empordà) i va més enllà de la zona del Montcal.

De tota manera, els ecologistes han recordat que el sistema de dunes està "en clara regressió a tot Catalunya". També han assenyalat que "és un hàbitat amb gran interès de conservació a nivell europeu i que requereix l’establiment de mesures de conservació prioritàries".


Per tot això demanen per la via judicial que es revoquin tots els projectes aprovats en el consistori i, conseqüentment, s'anul·li la llicència d'obres.

El Departament de Territori i Sostenibilitat va impulsar una moratòria per a noves llicències urbanístiques al litoral de la Costa Brava. El projecte quedaria afectat per aquesta moratòria ja que el 69% té pendents superiors al 20% i el 50% està protegit. De tota manera, com que l'Ajuntament de Begur va donar les llicències abans que el Govern aprovés la moratòria, les obres han pogut seguir el seu curs.


Aquesta és la quarta denúncia que Salvem Begur i Ecologistes en Acció han interposat a l’Ajuntament de Begur. Denúncies a les que s’ha de sumar el recurs davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Girona el passat mes d’abril contra els actes d’urbanització i edificació a la Pedrera de s’Antiga i més recentment el recurs contra la construcció del macro xalet a primera línia de mar a la cala de Port des Pi.

 

Participació