Devesa

​Girona estudia renovar tot l'enllumenat i la instal·lació elèctrica de la Devesa

L'alcaldessa sosté que el Pla Especial "no és el que necessita el parc" per complir la voluntat ciutadana i que sigui un lloc "més amable"

per Redacció, 8 d'agost de 2019 a les 12:32 |
Un camí del parc de la Devesa, amb l'enllumenat actual | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 d'agost de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha encarregat la redacció d'un estudi per renovar tant l'enllumenat com tota la instal·lació elèctrica de la Devesa. Madrenas sosté que l'actual "és antiquada" i admet que les zones fosques que hi ha al parc quan es fa de nit contribueixen a crear "sensació d'inseguretat".

L'objectiu de JxCat és que, un cop s'enllesteixi l'estudi, els propers pressupostos ja incloguin una partida per executar el projecte. Marta Madrenas avança que serà una inversió "important", però també diu que és "necessari" dur-la a terme i estén la mà a l'oposició per tirar-la endavant "amb la complicitat de la resta de grups". D'altra banda, l'alcaldessa sosté que el Pla Especial de la Devesa, que es va aparcar durant el darrer mandat, "no és el que necessita el parc". Sobretot, perquè aprovar-lo suposaria "anar en contra" d'allò que va expressar la ciutadania, reclamant que s'hi mantinguessin les fires, el certamen i el mercat bisetmanal.


Aquest 2019, l'Ajuntament de Girona ha pressupostat invertir 220.000 euros al parc de la Devesa. L'alcaldessa explica que serviran per fer-hi "manteniments diversos" i anar eliminant construccions de l'espai. L'any passat, el consistori va plantar gespa a l'antic camp de futbol Fèlix Farró (per convertir-lo en zona de pícnic), va instal·lar un parc de salut públic a la zona i va prohibir que es pogués aparcar al Camp de Mart (un estacionament que s'utilitzava els dies de mercat).

L'alcaldessa de Girona explica que "un parc centenari" com la Devesa requereix "millores contínues". I que precisament, aquesta serà la línia que mantindrà l'equip de govern. Sobretot, quan encara s'està pendent de veure quin és l'instrument més adequat per fixar els usos i la protecció que ha de tenir. 


"Hem anat fent actuacions que no són molt visibles o espectaculars; però mica en mica s'omple la pica per convertir-lo en un parc amable, que és el que vol la ciutadania", concreta Madrenas. Ara, però, l'equip de govern de JxCat planteja una actuació ambiciosa: renovar tant la il·luminació com tota la instal·lació elèctrica de la Devesa.

Estudi integral


L'alcaldessa de Girona ja ha encarregat als tècnics que redactin "un estudi integral" per tirar endavant el projecte. "És un repte pendent; les lluminàries que hi ha actualment són antiquades i de res serveix dur a terme petites mesures, cal una reestructuració global", explica Madrenas. "Aquest és un dels handicaps del nostre parc urbà, i un dels factors que crea sensacions d'inseguretat", hi afegeix l'alcaldessa, en referència als punts foscos i a les zones mal il·luminades de la Devesa quan es fa de nit.

Entre d'altres, a més d'identificar aquests dèficits, l'estudi també proposarà quin és l'enllumenat més adequat per al parc. "No es tractarà de posar llums aquí o allà, sinó també veure quina és la il·luminació més smart i eficient", diu l'alcaldessa. L'objectiu de JxCat és que, un cop els tècnics enllesteixin l'informe, el proper pressupost ja inclogui una partida per executar-lo.

"Serà una obra potent", diu Madrenas, que confia que ja es vegi reflectida als comptes municipals del 2020. I aquí, l'alcaldessa demana "la complicitat" de l'oposició per poder-la tirar endavant. "Serà aleshores quan es vegin les bones voluntats i les intencions de cada grup; perquè si s'aprova el pressupost, aquesta serà la línia per començar-ho tot", subratlla en referència al projecte de la Devesa.

"El Pla Especial no és l'eina adequada"

Precisament, el ple del juliol va aprovar una moció d'ERC que reclamava fer inversions urgents per arreglar el mobiliari i millorar la seguretat del parc. I que sobretot, instava l'equip de govern a tenir enllestit el Pla Especial de la Devesa al 2021. 

La moció va tirar endavant, però JxCat s'hi va abstenir. I és que, com subratlla Madrenas, el Pla Especial "no és l'eina" que li cal a la Devesa. Sobretot, perquè s'aniria en contra d'allò que va expressar "majoritàriament" la ciutadania quan se la va consultar durant el procés participatiu.

"Entre el 90 i el 96% dels qui van emetre l'opinió deien que a la Devesa volien que s'hi mantinguessin les Fires, el certamen i el mercat; i jo no puc aprovar un instrument que vagi en contra d'aquesta voluntat", diu Madrenas. En aquesta línia, l'alcaldessa també recorda que nou de cada deu gironins també van demanar que a la Devesa "s'hi fessin actes i esdeveniments, i que fos un parc urbà amb molta vida".

"I aquest és el meu objectiu, perquè per això consultem la ciutadania; per tant, entre tots haurem de trobar l'eina que serveixi per fer-ho possible", subratlla l'alcaldessa de Girona. "Però aquesta no és el Pla Especial, perquè la ciutadania no el volia", hi afegeix en referència al document que va decidir aparcar l'any passat.

Per això, de nou, Marta Madrenas estén la mà a l'oposició per trobar quin ha de ser l'instrument més adequat per a la Devesa. "No ha d'encotillar aquelles activitats que la ciutadania vol que es facin al parc, però al mateix temps també l'ha de protegir com a element patrimonial", insisteix. 

"Cal trobar l'equilibri entre una cosa i l'altra; la Devesa no és un parc natural i no ha de tenir aquesta protecció, però tampoc és sòl urbà dur, perquè té valor natural", explica Madrenas. I conclou: "I per tant, cal trobar aquest equilibri, perquè estic segura que és el que vol la ciutadania".

 

Participació