Girona publica noves fotografies de Salvador Dalí, Josep Pla i Montserrat Caballé

També es mostren imatges dels canvis urbanístics que ha viscut la ciutat

Salvador Dalí i Pere Giró, alcalde de Figueres, a Portlligat el 3 de setembre de 1974
Salvador Dalí i Pere Giró, alcalde de Figueres, a Portlligat el 3 de setembre de 1974 | CRDI
Redacció
05 d'agost del 2019
L'Ajuntament de Girona ha publicat noves fotografies de diversos personatges de l'escena cultural catalana com ara Salvador Dalí, Josep Pla, Xavier Cugat, Montserrat Caballé o Joan Manel Serrat. Totes elles s'han publicat en el web del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) després de la digitalització de 18.000 peces que formen part de l'arxiu Narcís Sans.
 
Salvador Dalí, Josep Pla, Joan Manel Serrat, Xavier Cugat o Montserrat Caballé són alguns dels personatges destacats dins del món cultural català dels quals hi han noves imatges que es poden consultar a través del web del CRDI.
 
En les noves imatges publicades, es pot veure Salvador Dalí inaugurant una exposició de joies al seu museu de Figueres o a l'artista inaugurant l'Escola Salvador Dalí. També hi ha fotografies de l'empordanès acompanyant l'exministre d'Habitatge Vicente Morales en una visita a la Fontana d'Or de Girona o la recepció del Comitè del Congrés de la Societat Espanyola de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia a la casa de Port lligat (Alt Empordà). Amb aquestes noves instantànies de Dalí, el CRDI ja compta amb 1.200 fotografies digitalitzades de l'artista.

 

Josep Pla també és protagonista de les noves fotografies, per exemple, esperant l'arribada del VI Ral·li Costa Brava al Club Nàutic de Palamós i una altra amb Montserrat Caballé, juntament amb Bernabé Martí i el pianista Miquel Zanetti, al monestir de Santa Maria de Ripoll.
 

L'escriptor Josep Pla a l'arribada a Palamós del VI Ral·li Costa Brava al Club Nàutic Costa Brava el 24 d'octubre de 1971 Foto: CRDI


Per altra banda, es poden veure imatges del músic Xavier Cugat fent el vermut en una terrassa d'un bar de Platja d'Aro o a Joan Manel Serrat en una actuació a la discoteca Night Club de Sant Feliu de Guíxols.

La Girona del segle passat
 
A banda de les fotografies de personalitats, les imatges digitalitzades també compten amb fotografies que formen un reportatge sobre els canvis urbanístics a la ciutat de Girona.

D'aquesta manera, es pot veure la construcció del pont de la Barca el 1966 i la font del Rei el 1972. També hi ha fotografies de l'exposició de les maquetes del Pla Parcial Centre Comercial, que va donar lloc als dos edificis coneguts popularment com el bolet.
 
El reportatge urbanístic inclou diverses instantànies de les obres d'enderrocament de l'antiga estació de tren de Girona l'any 1974, situada a la plaça del Carril, l'actual plaça del Poeta Marquina. Aquests treballs es van fer mesos després que s'inaugurés la nova estació i el viaducte que travessa la ciutat a cinc metres d'alçada.
 
La donació per part de la família del fons fotogràfic i audiovisual de Narcís Sans es va fer entre 1995 i 2008, i està format per més de 600.000 fotografies, 650 rotlles de pel·lícula cinematogràfica i 1.340 cintes de vídeo, i constitueix un dels fons més voluminosos del CRDI, que compte amb una col·lecció que supera els 3 milions de fotografies.

El procés de digitalització d'aquestes fotografies es fa de forma selectiva: partint de reportatges en negatiu, es fa una selecció d'imatges per tal de respectar la narrativa del reportatge i es valora, alhora, la qualitat de cada fotografia digitalitzada.
 

Enderrocament de l'antiga estació de Renfe a la plaça Poeta Marquina el 19 d'abril de 1974 Foto: CRDI